Brânza este ceea ce se numește un aliment integral, adică un aliment cât mai aproape de forma sa naturală, cu o prelucrare minimă sau deloc. Nutriția pe care o obținem din brânză poate varia foarte mult în funcție de tipul de brânză pe care o consumăm și de cât de multă.
Este recomandat să ne ferim de tipurile foarte procesate, deoarece acestea pot conține aditivi și niveluri ridicate de sodiu, transmite WEBmd.
Ce conține mai exact?
Nutrienții benefici prezenți în brânză includ: proteine, vitamina A, vitamina B-12, vitamina K, zinc, calciu, vitamina D.
Cheia pentru a găsi brânzeturi sănătoase este să citim eticheta. Brânzeturile mai tari tind să fie mai bogate în sodiu, iar conținutul de nutrienți poate varia de la o marcă la alta. Evitați produsele care au aromă de brânză și optați în schimb pentru varietăți minim procesate. În caz că sunteți nelămuriți, verificați întotdeauna ambalajul.
Brânza obținută din laptele animalelor crescute 100% cu iarbă conține acizi grași omega-3 și vitamina K-2, un nutrient pe care organismul nostru îl folosește pentru coagularea sângelui. Cercetările au arătat chiar că produsele lactate, cum ar fi brânza, pot contribui la menținerea dinților noștri fără carii.
Sănătatea oaselor și a mușchilor
Calciul și proteinele din brânză o fac excelentă pentru oase și mușchi. Proteina din zer, același tip de proteină folosită în multe suplimente de creștere a mușchilor sub formă de pudră, este prezentă din belșug în brânză.
Deoarece brânza este făcută din lapte, este, de asemenea, plină de calciu. Calciul poate ajuta oasele în curs de dezvoltare să devină mai puternice și, de asemenea, previne osteoporoza pe măsură ce îmbătrânim. De asemenea, vitaminele A, D, K și Zinc prezente în brânză contribuie la sănătatea oaselor.
Reduce inflamația
Grăsimile lactate din brânză conțin acid linoleic conjugat, care poate ajuta la diminuarea inflamației și poate chiar ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a obezității.
Studiile arată că anumite produse lactate grase pot fi sănătoase atunci când sunt consumate cu moderație.
Scade tensiunea arterială și protejează vasele de sânge
Nivelurile ridicate de calciu prezente în produsele lactate pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi și de sodiu, consumate cu moderație în cadrul unei diete sănătoase, pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. În acest context, este bine să încercați brânza de vaci, brânza ricotta, parmezan, feta sau brânza de capră.
De asemenea, cercetările arată că brânza ar putea fi o sursă bună pentru un antioxidant care ajută la menținerea sănătății creierului. Această proprietate antioxidantă ar putea ajuta, de asemenea, vasele de sânge să funcționeze mai bine. Un studiu din 2016 a arătat că vasele de sânge ale participanților care au mâncat brânză erau mai sănătoase decât cele ale persoanelor care au mâncat covrigi sau brânză de soia.
În plus, brânza ajută la sănătatea intestinală. Alimentele fermentate, cum ar fi brânza și iaurtul, conțin bacterii probiotice. Unele studii mai restrânse au arătat că bacteriile intestinale benefice pot avea ca efect menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.
Potențialele riscuri
Mare grijă în, pentru că unele persoane sunt alergice la o proteină din brânză. O reacție alergică la această substanță poate provoca inflamații în tot corpul, erupții cutanate, acnee, dureri de cap și congestie sinusală.
Dacă sunteți intolerant la lactoză, zahărul care se găsește în mod natural în brânză, aceasta poate declanșa, de asemenea, o reacție. Simptomele intoleranței la lactoză pot include balonare, flatulență și diaree.
Dacă nu ați fost niciodată testat pentru aceste sensibilități, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un dietetician despre aceste situații.
În cele din urmă, în timp ce grăsimile saturate din brânză pot fi benefice în cantități mici, dietele bogate în grăsimi saturate și sodiu au fost adesea legate de boli de inimă, diabet și hipertensiune arterială. Deoarece brânza are cantități mai mari de grăsimi saturate și sodiu, cel mai bine este să o consumați cu moderație.