Interzis să consumi aceste alimente! Cel mai recent studiu confirmă acest lucru. Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Ele sunt responsabile, anual, de moartea a peste nouă milioane de oameni.
Până în prezent, majoritatea cercetărilor privind grăsimile saturate s-au concentrat exclusiv pe analiza grăsimilor saturate și a legăturii lor cu bolile de inimă. Dar alimentele conțin diverse tipuri de nutrienți.
De ce trebuie să ținem cont când consumăm alimente cu grăsimi saturate
Acesta este motivul pentru care este indicat să știm care dintre alimentele care conțin grăsimi saturate sunt legate de bolile de inimă, decât să luăm în considerare doar grăsimile saturate.
Acest lucru și l-a propus cercetarea recentă, care s-a bazat pe date din studiul EPIC-CVD al Universității din Cambridge. Ea a analizat sănătatea cardiovasculară a persoanelor de vârstă mijlocie, din 10 țări europene. Au fost incluși 10.529 de participanți care au dezvoltat boli de inimă în timpul studiului.
Autorii au descoperit că persoanele care au consumat mai multe grăsimi saturate din carne roșie și unt aveau mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă. Cei care au mâncat mai multe grăsimi saturate provenind din brânzeturi, iaurt și pește au avut un risc mai scăzut de boli de inimă.
Patru alimente rele pentru sănătatea inimii
Nutriționistul Mary Sabat și dieteticianul Jesse Feder spun că margarina, îndulcitorii artificiali, granola cu zahăr și iaurturile cu arome ar putea pune în pericol sănătatea inimii. Iată ce susține aceștia, potrivit Shefinds.
1. Margarina și uleiurile vegetale
Untul este una dintre principalele cauze ale colesterolului ridicat și ar putea duce la boli de inimă. Nici margarina nu e o opțiune mai bună. Această alternativă pe bază de ulei vegetal are propriile riscuri pentru sănătate, iar Sabat spune că poate duce chiar la înfundarea arterelor.
„Deși adesea sunt comercializate ca alternative mai sănătoase la unt, anumite margarine și grăsimi vegetale conțin niveluri ridicate de grăsimi trans”, spune ea. „Grăsimile trans sunt foarte dăunătoare, deoarece cresc nivelul de colesterol LDL rău și scad nivelul de colesterol bun, sporind riscul formării plăcii arteriale”.
În schimb, alegeți unt organic, de la vaci hrănite cu iarbă, bogat în antioxidanți, de câte ori este posibil.
2. Îndulcitori artificiali
Zahărul este un alt vinovat pentru probleme cardiace.
La fel cum margarina nu servește ca o alternativă sănătoasă pentru inimă la unt, îndulcitorii artificiali nu sunt cel mai bun înlocuitor pentru zahăr. Acești îndulcitori cu conținut scăzut de calorii pot fi nocivi.
”Deși îndulcitorii artificiali pot părea o opțiune mai sănătoasă pentru reducerea aportului de zahăr, unele cercetări sugerează că aceștia pot contribui la unele probleme cardiovasculare”, spune Sabat.
„Anumiți îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul și zaharina, au fost asociați cu efecte adverse asupra controlului zahărului din sânge și a metabolismului lipidelor, ceea ce poate duce la înfundarea arterelor”.
De aceea, cea mai bună opțiune este să alegeți îndulcitori naturali precum stevia.
3. Granola cu zahăr
Granola este considerată o gustare sănătoasă sau un topping nutritiv pentru iaurt. Din păcate, multe dintre produsele din comerț sunt pline de zahăr.
„O mulțime de mărci adaugă uleiuri, zaharuri și alte ingrediente nesănătoase de care majoritatea oamenilor nu sunt conștienți”, spune Feder. „Cantitatea mare de calorii și zahăr poate duce la creștere în greutate și la boli cronice”. Între timp, susține el, „conținutul mare de grăsimi poate provoca creșteri nesănătoase ale nivelului de colesterol, ceea ce poate duce la probleme cardiace”.
4. Iaurturile cu arome
Ca și în cazul granola, multe iaurturi cu arome vin cu o cantitate uluitoare de zahăr, fiind o alegere proastă pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea inimii.
„Multe dintre iaurturile de acest fel conțin zahăr și pot fi destul de bogate în calorii și grăsimi”, subliniază Feder.
„Aceste iaurturi sunt cele la care trebuie să fii atent, deoarece pot duce la creșterea nedorită în greutate și la creșterea nivelului colesterolului rău, precum și a nivelului de zahăr din sânge. Asta poate duce la boli cronice ale inimii și ale sistemului cardiovascular”, subliniază el.