Un studiu recent vine cu o concluzie alarmantă: persoanele care au o alimentație bogată în acest tip de grăsimi pot avea probleme legate de căderea părului.
În ultimii ani, tot mai mulți au devenit conștienți că alimentația de zi cu zi poate conține grăsimi sănătoase, dar și unele nesănătoase. Grăsimile sănătoase sunt cele care provind din avocado, ulei de măsline și somon, și au numeroase beneficii pentru sănătate. Începând cu o mai bună sănătate a inimii și până la un sistem imunitar mai puternic.
În schimb, grăsimile nesănătoase, inclusiv grăsimile din carne roșie și alimente prăjite, sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Acum, unele studii sugerează că o dietă bogată în grăsimi nesănătoase poate fi cauza căderii părului, potrivit Woman’s World.
În cadrul unui studiu recent publicat de Nature, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Medicală și Stomatologică din Tokyo a decis să investigheze efectele unei diete bogate în grăsimi asupra organismului. Ei au folosit pentru acest experiment șoareci, pe care i-au hrănit cu alimente bogate în grăsimi.
Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la probleme legate de căderea părului
Alți șoareci au primit o alimentație standard. Întrucât cercetări anterioare sugerează că persoanele supraponderale sunt mai predispuse să sufere de căderea părului, echipa a pornit de la premisa că șoarecii care au avut o alimentație bogată în grăsimi ar experimenta căderea părului. Și au avut dreptate.
În doar patru zile, șoarecii care au consumat alimente bogate în grăsimi au dezvoltat pete de chelie de dimensiuni mari. Șoarecii mai bătrâni au suferit cel mai mult, ceea ce înseamnă că persoanele în vârstă, care au o alimentație bogată în grăsimi, sunt cele mai predispuse la probleme legate de căderea părului.
Legătura dintre alimentele grase și căderea părului
Potrivit autorilor studiului, alimentele grase pot epuiza celulele stem ale foliculilor de păr sau celulele din foliculii de păr. În timpul unui ciclu normal de creștere a părului, celulele stem ale foliculilor de păr se activează și se reîncarcă pentru a crea o rădăcină sănătoasă, ceea ce duce la creșterea părului. Într-un ciclu anormal, aceste celule stem nu se activează.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă bogată în grăsimi ar putea contribui la un ciclu anormal, prin introducerea de molecule inflamatorii în organism. Aceste molecule provoacă stres oxidativ și blochează regenerarea foliculilor de păr, rezultând foliculi mai mici și căderea mai rapidă a părului.
Cum poate fi prevenită căderea părului
În timp ce mulți consideră că apariția cheliei este o problemă care afectează bărbații, se estimează că 50% dintre femei vor experimenta căderea părului de-a lungul vieții. Dar căderea părului cauzată de o dietă bogată în grăsimi poate fi prevenită.
Un studiu publicat în Archives of Dermatological Research a constatat că o dietă mediteraneană poate reduce riscul de alopecie androgenetică. Alopecia androgenetică este tipul de cădere a părului care începe de obicei deasupra tâmplelor. Deși această afecțiune nu este reversibilă, consumul de fructe și legume proaspete ar putea încetini apariția acesteia.
Un articol publicat în Dermatology Practical & Conceptual Journal arată că deficiențele nutriționale pot afecta structura și creșterea părului. Deci, este important să începeți prin a reduce consumul de produse de patiserie, mezeluri, brânzeturi, prăjeli și alte alimente bogate în grăsimi saturate.
O alimentație bogată în vitamine și minerale vă poate împiedica să dezvoltați o deficiență de vitamine sau minerale care poate contribui la căderea părului.