Laleaua pestriță, o floare rară cu petale „cadrilate”

Cunoscută și sub numele de floare de șah, laleaua pestriță (Fritillaria meleagris) impresionează prin aspectul său unic: petale în două culori, într-un model pătrățos, asemănător unei table de șah. Forma delicată, aplecată ca a unui clopoțel, i-a adus și numele popular de „clopoțel” sau „clopoțel de pădure”.

Floarea plantei are un motiv cadrilat (pestriț), prezentându-se în variante multiple de purpuriu sau, uneori de roșu spre purpuriu. Câteodată florile sunt chiar complet albe.

Această floare rară a fost declarată monument al naturii și este protejată prin lege, atât la nivel național, cât și internațional. În mod obișnuit, înflorește în luna aprilie, însă anul acesta a înflorit în martie, pe fondul temperaturilor mai ridicate.

Unde poate fi admirată laleaua pestriță?

Specia se dezvoltă exclusiv în habitate umede, cu lumină naturală, precum pajiști însorite și luncile râurilor. Poate fi observată în câteva județe din România, printre care Galați, Suceava, Vaslui, Botoșani, Timiș, Gorj și Bistrița-Năsăud.

Pe malul râului Bârlad, în pădurile de stejari, primele lalele pestrițe au înflorit deja. Localnicii le cunosc de generații și le numesc simplu: „clopoței”.

Un localnic din zonă explică: „Clopoțăi, noi așa le spuneam. Floare protejată prin lege ca să nu poți s-o rupi, ca să rămână prin pădure”, potrivit ProTV.

laleaua pestriță
Laleaua pestriță / SURSA FOTO: Wikipedia – Michael Apel

Este o specie protejată și nu poate fi culeasă

Fiind o specie protejată, laleaua pestriță nu poate fi culeasă, transportată sau comercializată. Amenzile pentru cei care o rup pot ajunge până la 7.500 de lei. Legea se aplică și în cazul altor specii rare, precum floarea Adonis, care înflorește în aceeași perioadă.

„Este o specie de interes, cu o floare superbă, cadrilată. Este protejată în țara noastră și la nivel internațional”, a explicat Dr. Raluca Guriencu, șef de secție al Grădinii Botanice din Galați.

Laleaua pestriță aproape că a dispărut din anumite zone timp de ani de zile. Însă, datorită schimbării regimului de folosire a terenurilor, floarea a reapărut.

„O perioadă de 15 ani au dispărut. Intrau animalele și le pășteau. Acum, fiind proprietate particulară, nu mai e voie să intre animalele și au reapărut”, a povestit Maria Puiu, profesoară și iubitoare de natură.