Nu mai ai voie să faci grătar în aceste locuri. Se dau amenzi de până la 5.000 de lei

În prezent, legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic stabilește ca grătarele să se poată organiza numai în zonele special amenajate pentru aprinderea focului.

Trebuie precizat că autoritățile locale verifică des respectarea acestei reguli deoarece, din cauza temperaturilor mari, au izbucnit multe incendii de vegetație, cauzate de focurile produse de om în zone necorespunzătoare.

Potrivit Legii nr. 54/2012, picnicurile și grătarele se pot organiza doar dacă respectăm anumite reguli stricte. Potrivit legii actuale, activitate de picnic este orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să își petreacă timpul liber.

Aceste zone de recreere se află pe domeniul public ori pe domeniul privat al statului şi/ sau al primăriilor. Conform legii, activitatea de picnic presupune consumul de băuturi şi/ sau produse alimentare, şi, după caz, aprinderea unui foc.

Legea din România stabilește două zone în care se poate organiza un picnic:

  • în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu este permisă aprinderea focului;
  • în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic, în care aprinderea focului este permisă;

Aceste zone special amenajate pentru picnic se află în:

  • zonele ce apar în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în interiorul localităţilor;
  • zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul acestora;
  • zonele care aparțin domeniului public sau domeniului privat al statului şi/ sau al primăriilor, ce sunt dotate cu utilităţi şi facilităţi destinate activităților de picnic;
  • zone în care este permisă aprinderea focului;

Se dau amenzi de până la 3.000 de lei dacă aruncați țigări sau chibrituri pe jos

Pe scurt, grătarul poate fi făcut doar în zone special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător, în care se poate aprinde focul.

Atenție! Puteți aprinde un foc doar în locurile special amenajate şi trebuie să îl supravegheați în permanenţă, altfel riscați să fiți sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 5.000 de lei.

Puteți fi sancționați și cu amenzi de până la 3.000 de lei dacă aruncați pe jos ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse.

De altfel, persoanele care merg la picnic trebuie să arunce selectiv deşeurile în containerele special amenajate pentru fiecare tip de gunoi în parte, altfel riscă amenzi de până la 500 de lei.

Aceste amenzi pot fi aplicate de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, de polițiști, de jandarmi sau de reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale.