Un nou proiect de lege care tocmai a trecut de Senat prevede amenzi consistente pentru cei care încalcă prevederea. Aceste amenzi pot ajunge și la 6.000 de lei. Despre ce este vorba mai exact?
Imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor se va sancţiona cu amenzi usturătoare.
Amenzi de până la 6.000 de lei
Potrivit unui proiect de lege inițiat de parlamentari PNL, PSD şi USR, adoptat miercuri de Senat, acestea sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei. De asemenea, cei care au încălcat prevederea au obligația să îndepărteze cele imprimate, cu redarea stării iniţiale a bunului sau refacerea acestuia, după caz.
Sancţiunea se execută în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie, se mai arată în proiectul de lege.
„În cazul neîndeplinirii obligaţiei prevăzute, autoritatea administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia poate să reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, având dreptul la acţiune în regres împotriva contravenientului” – prevede un amendament admis la proiectul ce are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru faptele privind imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor, respectiv dezlipirea sau distrugerea afişelor şi reclamelor legal amplasate.
Amenzi și pentru cei care deteriorează anunțurile și afișele legal expuse
Proiectul mai prevede amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru „scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiectele de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum şi dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunţurilor şi afişelor legal expuse în locuri anume destinate”, cu obligarea contravenientului de a înlătura pagubele produse şi refacerea bunului distrus.
Potrivit iniţiatorului, scopul propunerii legislative este să descurajeze autorii de graffiti să distrugă faţadele bunurilor aflate în domeniul public sau privat, patrimoniului cultural, precum şi alte piese de mobilier urban.
De asemenea, proiectul propune abrogarea Legii nr. 554/2003 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi.
Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.