Vlad Ciurea atrage atenția despre utilizarea telefonului
Doctorul Vlad Ciurea a atras atenția asupra pericolelor utilizării excesive a telefonului mobil pentru organism. Stând ore în șir cu ochii în ecranul telefonului nu este deloc benefic, conform spuselor sale recente.
Doctorul Ciurea a subliniat importanța limitării timpului petrecut pe telefon. Pe parcursul carierei sale, el a observat numeroase cazuri de tumori la persoane care folosesc telefonul mobil între 5 și 6 ore pe zi. Expertul a menționat că multiple studii au evidențiat efectele negative ale acestui dispozitiv asupra sănătății.
„Un domn, n-am să-l uit, l-am întrebat câte ore a vorbit la telefon. Câte 5-6 ore, până când telefonul se încingea, lua alt telefon și vorbea încontinuu și, într-adevăr, a dezvoltat o tumoră. Eu am văzut cazul, nu că mi-a spus cineva.
Știu că a plecat în Germania să se opereze după aceea. A făcut o tumoră cerebrală. Dacă a făcut-o de la telefon, nu știu, dar sigur a fost un factor telefonul. Toată literatura medicală spune acest lucru, este și normal, e dovedit.
Deci dacă se poate vorbi cu căști, dacă ai terminat de vorbit, pui telefonul jos, te duci în altă parte. Nu trebuie continuu să-l ții lângă tine”, a spus medicul Vlad Ciurea într-o emisiune de la Antena 3.
Stabilirea unui program strict de utilizare
Vlad Ciurea a oferit o serie de sfaturi pentru persoanele dependente de telefonul mobil. Medicul recomandă stabilirea unui un program strict de folosire a telefonului. El spune că două ore pe zi pentru utilizarea telefonului mobil ar fi suficiente.
Medicul spune că este important să lăsăm deoparte telefonul mobil cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare. Indiferent de tentația de a depăși această limită. Asta deoarece lumina directă și albastră afectează negativ ochii.
Doctorul Ciurea mai adaugă că nimeni nu ar trebui să doarmă cu telefonul lângă pat sau pe noptieră. Aparatul ar trebui ținut la o distanță mai mare pentru a evita riscurile pentru sănătate. Expertul îl ține la o distanță de 4-5 metri.
„S-au găsit o serie întreagă de mijloace de a vorbi la distanță pe telefon. Iar toate celelalte lucruri care te atrag din telefon, SMS-uri, Facebook, Instagram îți fură din timp, îți fură din atenție. Este o adicție, ca un drog. Un mare drog”, a mai spus Vlad Ciurea.