Potrivit raportului Open Doors (usi deschise), elaborat de Institutul pentru Educatie Internationala, in anul academic ‘97-’98 erau 1.951 de studenti romani in SUA. In fiecare an, 46 de romani se deplaseaza in Statele Unite cu burse William J. Fulbright pentru studii universitare si postuniversitare in domeniul economic, al stiintelor sociale si umaniste. Altor sase romani li se ofera burse Ron Broun in domeniul mecanismelor de piata. Bursele Hubert Humphrey sunt acordate acelor profesionisti care doresc sa se specializeze in management.
Pentru tara noastra, este importanta cresterea numarului de studenti si specialisti care efectueaza stagii de studii in tarile de referinta (SUA, Germania, Anglia, Franta, Italia etc.), dar esentiala este insa revenirea lor in tara. In prezent exista o adevarata „hemoragie” de specialisti de varf catre tarile dezvoltate. De aceea Ministerul Educatiei Nationale a elaborat un program ce are ca scop sa stimuleze revenirea in tara a cat mai multi dintre specialistii tineri care au parcurs perioade de pregatire in tari de referinta. Acest program va urmari eliminarea din legislatia muncii a vechimii ca un criteriu de acces la posturi superioare din universitati, institute de cercetari si alte unitati. Programul prevede:
l incurajarea investitorilor si intreprinzatorilor mari pentru dezvoltarea cercetarii stiintifice proprii si angajarea specialistilor de varf, cu experienta internationala, la un nivel de salarizare corespunzator
l acordarea de credite tinerilor specialisti, in vederea initierii de unitati de cercetare si de unitati de consultanta si de expertiza proprii
l obtinerea unui imprumut de 10 milioane USD pentru echiparea unor laboratoare performante.
Alaturi de acest proiect, ambasada SUA a lansat si ea un program special – „Intoarcerea studentilor in Romania”. Creat in cadrul parteneriatului strategic intre SUA si Romania, acesta are drept scop sa sprijine gasirea de locuri de munca pentru studentii romani ce se intorc in Romania dupa terminarea studiilor universitare in Statele Unite. „Ori de cate ori vorbesc cu studentii romani din SUA, spune ambasadorul SUA in Romania, James Rosapepe, imi spun ca ar dori sa se intoarca inapoi daca li se ofera posibilitati bune de munca. Acest program ii va ajuta pe cei talentati si cu o buna pregatire sa se integreze in lumea profesionala, de aici aducand economiei romanesti calificari si cunostinte ce nu sunt suficiente in Romania in acest moment”.    

Adela Fundulea