Intoleranța alimentară afectează aproape jumătate din populația adultă a lumii. Care sunt simptomele

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Intoleranța alimentară este o stare patologică subdiagnosticată și întâlnită frecvent atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aceasta afectează la nivel mondial aproximativ jumătate din populația adultă. Intoleranța alimentară reprezintă o afecțiune caracterizată prin respingerea anumitor alimente de către organism, atunci când nu le poate digera sau metaboliza eficient.

Intoleranța la alimente poate provoca o serie de simptome neplăcute precum balonare, gaze și dureri abdominale. Simptomele intoleranței alimentare pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni, precum boala inflamatorie intestinală și boala celiacă. Aflați mai multe despre simptomele intoleranței alimentare, complicațiile care pot apărea și când trebuie să consultați neapărat un medic, potrivit Verywellhealth.

Intoleranța la alimente poate provoca diverse simptome, care variază de la individ la individ și pot depinde de cantitatea de alimente consumate sau de tipul de alimente consumate.

În unele cazuri, consumul unei cantități mici dintr-un aliment poate să nu provoace simptome, în timp ce consumul unei cantități mari din același aliment poate declanșa imediat anumite reacții.

Cele mai frecvente simptome ale intoleranței alimentare sunt legate de sistemul digestiv. De asemenea, simptomele pot apărea la nivelul pielii și al articulațiilor.

Momentul apariției simptomelor intoleranței alimentare

Simptomele se declanșează de obicei la o jumătate de oră după ce un aliment a fost consumat sau o anumită băutură a fost înghițită de o persoană care are o astfel de intoleranță. Unele simptome de intoleranță pot apărea și după 48 de ore.

Simptomele comune ale intoleranței alimentare includ:

  • Diaree
  • Balonare
  • Durere abdominală
  • Constipație
  • Eczemă
  • Dureri în articulații

Anumite forme de intoleranță alimentară pot fi mai frecvente. Până la 70% din populația globală are intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că nu poate consuma lactate sau produse lactate. Acest lucru poate provoca simptome similare cu cele enumerate mai sus.

O altă cauză comună a simptomelor intoleranței alimentare sunt substanțele chimice din unele alimente. Este vorba mai ales de glutamat, un tip de aminoacid care se găsește în mod natural în proteine, salicilații, un conservant natural care poate fi găsit în nuci, condimente și în multe fructe și legume sau în amine, o substanță chimică din alimentele care sunt fermentate.

Studii medicale recente au constatat că unele alimente precum roșiile, ardeiul gras, drojdia și gălbenușul de ou pot declanșa intoleranțe alimentare.

Alte simptome

În timp ce simptomele gastrointestinale, precum balonarea și durerea de stomac, sunt cele mai frecvente, există și altele care nu are trebui ignorate. Acestea sunt:

  • Greaţă
  • Vărsături
  • Arsuri la stomac
  • Migrene
  • Dureri de cap
  • Nervozitate
  • Piele înroșită
  • Oboseală
  • Urticarie
  • Anemie

Când pot apărea complicații

Spre deosebire de alergia la alimente, în majoritatea cazurilor o intoleranță alimentară nu va provoca simptome care pun viața în pericol. Cu toate acestea, în unele cazuri o intoleranță alimentară poate provoca complicații. Intoleranța la lactoză este un exemplu în acest sens. Dacă simptomele sunt rezultatul altei afecțiuni, cum ar fi boala celiacă, orice cantitate mică de gluten poate provoca leziuni organismului și poate duce la complicații mari.

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul de intoleranță alimentară poate fi stabilit cu precizie prin efectuarea unor teste serologice specifice, care identifică lipsa sau deficitul de enzime.

Pentru diagnosticarea corectă și rapidă a acestei patologii, se impune consultul medical de specialitate. Pe baza stabilirii contextului clinic, medicul specialist va putea recomanda efectuarea testelor de sânge necesare.