De la lansarea "Operaţiunii peseta", la 1 octombrie 2011, în Salvaterra aproape orice poate fi achiziţionat în fosta monedă spaniolă, de la cei 50 de comercianţi locali care permit acest lucru.
Operaţiunea "peseta" a adus o rază de soare în Salvaterra de Miño, satul care suferă de pe urma concurenţei magazinelor din frumuşelul oraş portughez Monção, aflat la doar câteva sute de metri distanţă.
Operaţiunea i-a permis Anei Perez, esteticiană de profesie, să strângă 300.000 de pesetas (180 de euro). Salonul pe care şi-l deschisese în iunie 2008, când zona trecea printr-o perioadă înfloritoare, întâmpină acum mari dificultăţi financiare. Micul sat urma să fie transformat într-un centru industrial, în contextul în care în plan era construirea unui proiect-gigant de „pentagon industrial“, care ar fi urmat să atragă întreprinderi precum Mitsubishi şi Peugeot Citroën. Clădirile începuseră deja să fie construite pentru a găzdui miile de viitori angajaţi. Dar criza a stopat orice plan de extindere.
Însă datorită "pesetei", satul a devenit centrul atenţiei jurnaliştilor. "A fost un succes neaşteptat", a spus Pablo Pino, preşedintele asociaţiei de comercianţi Unes. Iniţiativa, care nu trebuia să dureze decât o lună, a fost prelungită deja de două ori, iar acum se vorbeşte de a o mai prelungi încă o dată, până pe 31 ianuarie.
Monedele sau bancnotele pesetas tipărite după 1940, pot fi schimbate pe cafea, parfum sau chiar televizoare, la aceeaşi rată de schimb aplicată în 2002, adică 1 euro pentru 166.38 pesetas. Comercianţii dispun de un soft care le permite să recalculeze imediat preţurile şi să dea restul în euro.
Până în prezent, Salvaterra a strâns aproximativ 1 milion de pesetas (aproximativ 6.000 euro) Clienţii nu sunt unii obişnuiţi: ei vin din Vigo şi chiar şi de mai departe ca să-şi schimbe monedele şi bancnotele rătăcite prin casele de la ţară, lăzi sau puşculiţele bunicilor. Unii le păstrau ca amintire, dar în vremuri de criză nostalgia nu-şi mai are locul, spune Pablo Pino.
Ideea i-a aparţinut Ameijeirei Rivas, opticiană, după ce şi-a amintit că Banca Spaniei a calculat că în circulaţie au mai rămas pesetas în valoare de 1,7 miliarde de euro, după introducerea monedei unice.
În Spania, unde nu a fost impus un termen limită la introducerea euro, este posibil să-ţi schimbi încă vechile monede sau bancnote, dar spaniolii adeseori nu ştiu acest lucru sau nu sunt dispuşi să străbată mai mulţi kilometri pentru a face schimbul.
În contextul crizei din zona euro, când tot mai mulţi analişti estimează renunţarea la euro, iniţiativa din Salvaterra pare destul de ciudată, comentează Presseurop.eu. Dar comercianţii resping orice intenţie ascunsă: "Am dorit să dăm un impuls vânzărilor, nu să sugerăm că întoarcerea la peseta este dorită sau că ar fi ceva uşor". Şi chiar dacă, lună după lună, operaţiunea este prelungită, nimeni nu crede că ea va dura pentru totdeauna. "Noi nu repunem în circulaţie pesetas, ci le înapoiem Băncii Spaniei", precizează Pino.
Citiţi şi:
Un orășel din Spania s-a reîntors la pesetas