Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a spus că unii pensionari vor primi până la 1.500 de lei în plus la recalculare. Acesta a oferit exemplul unui pensionar care are pensia de 2.192 şi un stagiu contributiv de 36 de ani.

Daniel Baciu a oferit mai multe explicații despre recalculare

Acest român va avea o pensie mai mare cu 65%, respectiv 1.500 de lei în plus. Numărul de puncte contributive este 36.

„Un fost tâmplar la Antepriza construcții-montaj are în momentul de față 36 de puncte contributive calculate efectiv pe contributivitate şi a realizat 43 de ani, o lună și 23 de zile”, a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.

Pentru calculul punctelor de stabilitate este folosit numai stagiul de cotizare contributiv. Acesta se compune decât din primele două componente, respectiv cele normale și condițiile de grupă.

Stagiul contributiv este de 36 de ani şi 7 luni şi, în momentul de față , are o pensie în plată de 2.192 de lei. Totodată, are un număr total de puncte de stabilitate de 7,8331.

Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele contributive, rezultând un număr total de puncte de 44,73073.

Astfel, pensia ajunge de la 2192 de lei, la 3.624 lei. Diferența este de 1.432 lei în plus.

Daniel Baciu spune că aceasta este suma pe care pensionarul o va avea după recalculare, de la 1 septembrie. Rezultatul este o creștere de 65,33%.

„Pentru calculul punctelor de stabilitate, folosim numai stagiul de cotizare contributiv, care se compune decât din primele două componente, deci condiții normale și condiții de grupă.

Stagiul contributiv este de 36 de ani şi 7 luni şi, în prezent, are o pensie în plată de 2.192 de lei.

Are un număr total de puncte de stabilitate de 7,8331. Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele contributive, rezultând un număr total de puncte de 44,73073.

Deci de la 2192 de lei, cât are pensia în prezent domnul pensionar de la Sectorul 5, ajunge la 3.624 lei, deci o diferență de 1.432 lei în plus.

Atât va avea după recalculare, de la 1 septembrie, rezultând o creștere de 65,33%”, a conchis Daniel Baciu.

lei, bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Cei care doresc să iasă la pensie vor fi obligați să mai prezinte un document

În altă ordine de idei, cei care doresc să iasă la pensie, pe lângă documentele pe care trebuiau să le depună până în acest moment, vor fi obligați să mai prezinte un document suplimentar. Actul respectiv trebuie obținut de la angajator.

De la 1 ianuarie 2024, a intrat o nouă prevedere în vigoare. Conform acesteia, angajații pot continua relația de muncă sau serviciu. Cu acordul anual al angajatorului, până la vârsta de 70 de ani, în loc să se pensioneze. Acest lucru presupune încetarea de drept a relației de muncă/serviciu.

Începând cu data respectivă, Casele de Pensii au cerut solicitanților pentru deschiderea dreptului de pensie să prezinte câte un document semnat de angajator. Din acesta trebuie să rezulte că nu se optează pentru continuarea relației de muncă.