Ministrul Muncii a explicat sâmbătă, 30 martie, că următorii români vor primi o sumă semnificativă de bani în plus la pensii. Potrivit celor spuse de Simona Bucura Oprescu, trebuie îndeplinite mai multe criterii.
Vor primi bani în plus la pensie. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus cine sunt cei vizați.
Acești români vor primi o sumă semnificativă de bani în plus la pensii
Social-democrata a spus că măsura este destinată unora dintre cei peste 1.200.000 de români din zona indemnizației minime sociale. Aici intră atât românii care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și românii care au lucrat minim 35 de ani pe salariul minim pe economie.
În plus, sunt vizați și românii care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate.
Ministrul susține că urmează să fie aplicată „o creștere semnificativă a pensiilor” pentru persoanele respective.
„Ştiți că în indemnizația minimă socială sunt peste 1.200.000 de români. În această zonă avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate. Ei bine, în cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor”, a declarat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.
Pensionarii care vor lua mai mulţi bani la recalculare
În altă ordine de idei, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că anumiți pensionari vor lua mai mulţi bani la recalculare. Anul în care s-au pensionat va juca un rol semnificativ în calcul.
Mai precis, pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici. Totodată, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor primi creşteri mai mari la recalcularea din septembrie.
Mai multe explicații a venit și de la ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Ea a susținut că cei care ar trebui să aibă pensii mai mici după recalculare, vor rămâne cu pensia actuală.
Evidența indicilor de la Casa de Pensii arată că nu avem indice de corecție înainte de 2011. Pensionarii de dinainte de acest an ar trebui să aibă creștere de pensie mai mare.
Cel mai mare indice de corecție a fost în perioada 2020-2024. Astfel, românii pensionați în acest interval ar avea cele mai mici creșteri de pensii la recalculare, potrivit declarațiilor făcute de Daniel Baciu.