Peste 650.000 de copii din familii defavorizate vor beneficia de un ajutor financiar oferit de statul român începând cu 18 noiembrie 2024. Guvernul României a alocat peste 350 de milioane de lei pentru a susține educația copiilor vulnerabili și pentru a reduce riscul de abandon școlar.

Peste 650.000 de copii din familii defavorizate vor beneficia de 500 de lei, lunar

Conform anunțului făcut de ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, sumele virate vor ajunge pe cardurile educaționale ale copiilor care provin din familii cu venituri mici.

Aceste tichete sociale, în valoare de 500 de lei pentru fiecare copil, pot fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de materiale educaționale, cum ar fi rechizite școlare, articole de papetărie și vestimentație necesară pentru școală și grădiniță.

Scopul principal al acestei inițiative este de a sprijini accesul copiilor defavorizați la educație, contribuind astfel la reducerea abandonului școlar în România.

„Începând cu data de 18 noiembrie 2024, peste 325 milioane lei vor fi virate pe cardurile educaționale pentru preșcolarii și elevii care au nevoie de acest sprijin. Aceste tichete sunt menite să reducă riscul de abandon școlar și să îmbunătățească accesul la educație și servicii sociale pentru copiii dezavantajați. Tichetele sociale pe suport electronic vor putea fi folosite pentru achiziționarea de materiale școlare, precum rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură și ghiozdane, precum și pentru vestimentația necesară frecventării școlii și grădiniței.”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

Cum funcționează programul de sprijin educațional

Programul guvernamental de sprijin educațional a fost lansat în anul școlar anterior și este prevăzut să se desfășoare pe o perioadă de patru ani.

Adrian Caciu, ministrul Investitiilor
SURSA FOTO: Facebook, Adrian Câciu

În cadrul acestui program, banii sunt încărcați pe carduri speciale care nu permit retrageri de numerar. Astfel, beneficiarii pot folosi fondurile doar pentru achiziții strict legate de educație, cum ar fi ghiozdane, caiete, stilouri, și articole vestimentare necesare frecventării școlii.

Acest mecanism de sprijin a fost implementat pentru a garanta că fondurile sunt utilizate în mod corespunzător, având un impact pozitiv direct asupra elevilor.

Ministrul Fondurilor Europene a menționat că încărcarea cardurilor pentru anul școlar anterior va începe pe 18 noiembrie 2024. Pentru elevii și preșcolarii noi înregistrați în anul școlar 2024-2025, tichetele sociale în valoare de 500 de lei vor fi emise și distribuite ulterior, în funcție de înscrierea în programul de sprijin educațional.

Criterii de eligibilitate și detalii despre finanțare

Ajutorul de stat, acordat sub formă de tichete educaționale pe suport electronic, este destinat preșcolarilor și elevilor înscriși în învățământul de stat, ale căror familii îndeplinesc anumite criterii de venit.

Părinții sau reprezentanții legali ai copiilor trebuie să fi depus o cerere la unitățile de învățământ, cel târziu la începutul lunii octombrie 2024.

Conform normelor stabilite, pot beneficia de aceste tichete copiii din familii care primesc alocație pentru întreținerea gospodăriei sau care au un venit lunar pe membru de familie sub 50% din salariul minim brut pe țară. Acest prag de venit a fost stabilit pentru a direcționa ajutorul către cei care au cea mai mare nevoie de sprijin financiar în achiziționarea materialelor școlare.

Reguli de utilizare a fondurilor

Fondurile virate pe cardurile educaționale nu pot fi retrase sub formă de numerar. De asemenea, banii trebuie cheltuiți în timpul anului școlar pentru care au fost acordați, iar utilizarea lor este limitată la achiziționarea de articole educaționale și vestimentare necesare.

Comercianții care vând aceste produse nu sunt autorizați să ofere rest în numerar pentru achizițiile făcute cu tichetele sociale, o măsură menită să asigure că fondurile sunt folosite în scopul stabilit de program.

Impactul asupra comunităților defavorizate

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene estimează că acest sprijin va avea un efect pozitiv semnificativ asupra copiilor din medii defavorizate, oferindu-le resursele necesare pentru a urma cursurile școlare în condiții mai bune.

Prin intermediul acestui ajutor, se urmărește reducerea diferențelor educaționale dintre copiii proveniți din medii vulnerabile și cei din familii cu venituri mai mari, oferindu-le șansa de a beneficia de educație de calitate.