Ministrul Finanțelor a declarat că, miercuri, 23 martie, Comisia Europeană a aprobat cadrul temporar de ajutoare de stat, un cadru pe care oficialii români l-au solicitat de pe 24 februarie.
Adrian Câciu: Comisia Europeană a aprobat cadrul temporar de ajutoare de stat
„Am vrut să anunţ şi public faptul că astăzi Comisia Europeană a aprobat cadrul temporar de ajutoare de stat, un cadru pe care noi l-am solicitat încă de la începutul conflictului din Ucraina, în ECOFIN. Eu am solicitat personal, dar şi Guvernul a făcut solicitare către Comisia Europeană. Iată că acest cadru temporar de ajutoare de stat şi de scheme de sprijin vine să ajute, până la urmă, economiile şi cetăţenii din statele membre.
Din perspectiva acordării unor scheme care să compensenze costurile suplimentare generate, pe de o parte, de criza preţurilor la energie, pe de altă parte, creşterile de costuri la combustibil, la alimente, dar şi efectele aplicării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei”, a afirmat Adrian Câciu la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, 23 martie, de la Palatul Victoria.
„În acest context, se pot acorda granturi de la 35.000 euro până la 400.000 euro per companie, în funcţie şi de specific şi de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea care să susţină capitalul de lucru, lichiditatea şi depăşirea acestei situaţii economice complicate în care ne aflăm, să susţină diferenţa de inflaţie care vine peste economii şi din cauza incertitudinilor creat de conflictul din Ucraina.
De asemenea şi scheme de ajutor de stat care pot fi create pentru ceea ce înseamnă companii energetice, marii consumatori de energie, dar şi pentru companiile mari care sunt în industria aluminiului sau care utilizează sau realizează un consum foarte mare de gaz”, a adăugat acesta.
Reamintim că miercuri, 16 martie, Guvernul a aprobat o OUG elaborată de Ministerul Finanțelor prin care sprijină mediul de afaceri cu ajutorul a patru noi programe de finanțare în domenii prioritare pentru economia românească.
Se dau bani de la stat! Guvernul a dat undă verde. Cine poate beneficia
Ministerul Finanțelor a elaborat o OUG, adoptată miercuri de Executiv, care prevedere reglementarea finanțării programelor IMM PROD (industrializarea economiei), RURAL INVEST (finanţarea afacerilor din mediul rural), GARANT CONSTRUCT (sectorul construcţiilor) și INNOVATION (invenţii şi inovaţii).
În comunicatul trimis de Ministerul Finanțelor se arată că obiectivul programelor anterior menționate este de a facilita accesul la finanțare pentru firmele care „se confruntă cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii și asigurarea continuităţii activităţii”.
De asemenea, se mai arată că instituția va implementa programele sub formă de scheme de ajutor de stat „în baza cărora se vor acorda garanții și granturi, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN”.
Ajutorul de stat acoperă 90% din creditele bancare acordate pentru investiții
Ministerul Finanțelor mai arată că acest ajutor de stat va acoperi 90% din creditele bancare acordate pentru investiții sau pentru susţinerea activităţii curente, precum și un grant compus din o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, comisioane de administrare și de risc și parțial costul aferent dobânzilor.
„Mai ales în această situație de criză, susținerea companiilor românești este o urgență și sunt necesare măsuri de stimulare a economiei. Aprobarea acestor programe de finanțare este dovada clară că suntem un partener loial al mediului de afaceri, îi sprijinim pentru a-și realiza și dezvolta investițiile în toate localitățile din România“, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Activitățile care se pot finanța prin IMM PROD
- Ministerul Finanțelor vine cu o listă de activități care pot fi finanțate prin programul IMM PROD, astfel:
- Achiziția de echipamente și utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la producție sau demararea de activități noi de producție
- Construcția, achiziția, amenajarea de terenuri și hale destinate producției
- Achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMM-urilor, inclusiv proiecte de retehnologizare pentru IMM-urile care activează și dezvoltă proiecte în industria producătoare
- Achiziția de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care să genereze eficiența energetică consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz, stații de reciclare
- Finanțarea capitalului de lucru pentru stocuri de materii prime, materiale și mărfuri (în cazul companiilor producătoare care dețin propriile lanțuri de distribuție) și pentru alte cheltuieli de exploatare, pentru firmele care intenționează să deschidă/dezvolte/ diversifice activități de producție
- Pentru anul 2022, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 1,5 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un număr de 2.550 de beneficiari.
Bugetul pentru RURAL INVEST este de 530.583.333 lei
Programul RURAL INVEST are ca obiectiv asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic.
În cadrul acestui program sunt eligibile următoarele destinații ale finanțărilor aferente creditelor de investiții și capital de lucru:
- achiziția de terenuri agricole;
- dotare/retehnologizare și automatizare;
- securitate energetică;
- certificate de depozit;
- piscicultura, acvacultura;
- industria alimentară;
- alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy).
Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului RURAL INVEST este de 530.583.333 lei, pentru un număr estimat de 4.286 de beneficiari, iar pentru anul 2022, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei.
Ce se poate finanța prin GARANT CONSTRUCT
Ministerul Finanțelor notează că programul GARANT CONSTRUCT vizează asigurarea lichidităților și finanțării investițiilor pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor implicate în proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu.
Așadar, vor fi eligibilie următoarele destinații ale finanțărilor:
- Achiziția de echipamente și utilaje de constructii, logistică industrială, inclusiv pentru demararea de activități noi în sectorul construcții
construcția, achiziția, amenajarea de hale pentru uz propriu, inclusiv pentru demararea de activități noi în sectorul construcții - Achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMM-urilor care derulează contracte în sectorul construcții
- Achiziția de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care să genereze eficiența consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz, stații de reciclare;e) Finanțarea capitalului de lucru pentru achiziția de materiale de construcții, combustibil, energie, salarii, pentru IMM-urile care derulează contracte în sectorul construcții.
- Pentru anul 2022, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei, din care 1,25 miliarde lei pentru
- Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcții și 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanțarea unor activități din sectorul construcțiilor.
- Bugetul schemei de ajutor de stat este de 495.572.822 lei pentru un număr estimat de 4.165 beneficiari.
Programul INOVATION poate oferi garanții de 1 miliard de lei
Programul INNOVATION are ca obiectiv sprijinirea realizării invențiilor, susținerii activităților la export ale IMM-urilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €, care activează în industria exportatoare, nepoluantă, se arată în comunicatul de presă trimis de Ministerul Sănătății.
De asemenea, se mai notează activitățile care pot fi finanțate prin acest program, astfel:
- Stimularea exporturilor româneşti
- Susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a investiţiilor româneşti în străinătate
- Stimularea comerțului on-line și a digitalizării
- Retehnologizarea companiilor locale
- Achiziții software și certificate de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP)
- Obținerea brevetelor de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare
- Pentru anul 2022, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 1 miliard lei.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 214.550.000 lei, pentru un număr de 1.835 de beneficiari.