Intră banii direct pe cardurile românilor. Noi reguli începând cu data de 1 ianuarie 2024

bani, card bancar

SURSA FOTO: Dreamstime

Subvenții APIA 2024. Iată cine va beneficia de plățile directe pe hectar și cap animal, potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial chiar la începutul acestei luni.

Subvenții APIA 2024. Cine va beneficia de plățile pe hectar și cap de animal

Subvenții APIA 2024. Hotărârea care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022, ce stabilește cadrul general pentru implementarea intervențiilor în sectoarele vegetal și zootehnic în cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 1 noiembrie 2024.

Conform acestei hotărâri, fermierii și crescătorii de animale care doresc să beneficieze de plățile directe APIA pe hectar și cap de animal sunt obligați să respecte normele privind condiționalitatea socială, începând cu 1 ianuarie 2025.

Aceasta este în conformitate cu dispozițiile legale menite să îmbunătățească condițiile de muncă, stipulate în articolul 14 din Regulamentul (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021, care stabilește normele de sprijin pentru planurile strategice elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (PAC) și care sunt finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). De asemenea, acest regulament abrogă Regulamentele (UE) nr. 1.305/2013 și (UE) nr. 1.307/2013, a căror reglementare este inclusă în legislația națională referitoare la muncă și sănătate și securitate în muncă.

Sancțiuni pentru neconformitatea cu normele de condiționalitate

Sancțiunile legate de nerespectarea condiționalității sociale nu se aplică în cazul ajutoarelor naționale tranzitorii pentru sectoarele zootehnic și vegetal. Astfel, sancțiunile pentru neconformitatea cu normele de condiționalitate stabilite la articolul 12 din Regulamentul (UE) 2021/2.115, care se referă la întreaga exploatație agricolă, precum și sancțiunile pentru nerespectarea condiționalității sociale prevăzute la articolul 6 alineatul (1) litera k1) nu se aplică în cazul acestor ajutoare naționale tranzitorii.

Sancțiunile administrative impuse de APIA beneficiarilor plăților directe și intervențiilor pentru dezvoltare rurală, conform articolelor 16 alineatul (2), alineatul (3) litera a) și 69 literele a)—c) din Regulamentul (UE) 2021/2.115, se aplică în cazul nerespectării normelor de condiționalitate socială stabilite la articolul 6 alineatul (1) litera k1) și sunt aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Aceste sancțiuni administrative sunt aplicate de APIA ca urmare a notificării din partea autorităților competente care se ocupă cu controlul și asigurarea respectării normelor din legislația muncii și a sănătății și securității în muncă. Procedurile specifice se stabilesc printr-un protocol de colaborare între APIA și Inspecția Muncii.

Sistemele de sancțiuni pentru condiționalitățile și intervențiile finanțate din FEGA, elaborate de APIA, conturează cadrul de reglementare pentru aceste măsuri, inclusiv consecințele pentru situațiile care pot fi considerate cazuri de forță majoră, circumstanțe excepționale sau naturale. Acestea sunt aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ghidul fermierului urmează să fie aprobat

De asemenea, Ghidul fermierului referitor la condiționalitatea socială va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Ordinele menționate la articolele 511 alineatul (2) și 512 din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022, care stabilește cadrul general pentru implementarea intervențiilor în sectoarele vegetal și zootehnic în cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cele aduse prin această hotărâre, vor fi emise în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.