Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început, luni, 2 decembrie, procesul de autorizare a plăților finale pentru Campania 2024, ce reprezintă diferența între suma calculată și cea acordată în avans.
Plăţile autorizate de Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început, luni, procesul de autorizare a plăţilor finale pentru Campania 2024, care reprezintă diferenţa între cuantumul calculat și cel acordat în avans. Acest demers vizează fermierii care au beneficiat de plăţi parţiale în avans și urmează să primească restul sumei, conform cerințelor campaniei.
Până în acest moment, APIA a autorizat la plată banii pentru 15.737 de fermieri, cu un total de 3,17 milioane euro (15,79 milioane lei). Din această sumă, 2,66 milioane euro (13,25 milioane lei) sunt alocate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 433.904 euro (2,16 milioane lei) din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 76.583 euro (381.059 lei) reprezintă cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).
Banii pentru intervenţiile de dezvoltare rurală – Gestionate de AFIR
Pentru Campania 2024, plăţile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și Bugetul Național (BN1), destinate intervențiilor de dezvoltare rurală (DR), sunt gestionate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), nu de APIA. Aceste măsuri vizează sprijinirea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii și a comunității rurale.
Cursul de schimb utilizat pentru plăţi
Plăţile pentru intervenţiile finanţate din FEGA sunt efectuate în lei, la un curs de schimb de 4,9753 lei/euro, iar plăţile pentru măsurile finanţate din FEADR se efectuează la cursul de 4,9756 lei/euro. Această diferență mică de curs se aplică pentru a asigura corectitudinea conversiei și a respecta reglementările europene.
Finalizarea subvențiilor pentru campania 2024
Acestea reprezintă plățile finale ale subvențiilor pentru campania 2024 și au început ieri, 2 decembrie, cu o sumă estimată între 300 și 400 de milioane de euro care vor fi transferați în această lună. Fermierii care beneficiază de aceste plăți includ atât pe cei care au primit deja avansul, cât și pe cei care nu au încasat încă nicio tranșă.
Banii vor acoperi diferența până la 100% din suma totală pentru fermierii care au primit un avans de 70% sau 85%. Fermierii care nu au primit niciun avans vor încasa întreaga sumă începând cu data de 2 decembrie, când APIA a început plata finală.
Calendarul cererilor de finanțare pentru anul 2025
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deschiderea campaniilor pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul schemelor de ajutor de stat, care vizează reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură și susținerea sectorului creșterii animalelor. Perioadele de depunere sunt stabilite între 2 și 31 decembrie 2024 pentru prima schemă, respectiv între 2 și 16 decembrie 2024 pentru a doua. Beneficiarii sunt încurajați să respecte termenele și condițiile pentru a putea accesa sprijinul financiar disponibil.