Intră banii în cont! Vestea aşteptată de toată România. Se întâmplă chiar azi, 13 ianuarie

Sursă: Dreamstime

Anunţ excelent pentru toată România! Se întâmplă chiar mâine. O sumă uriaşă de bani va ajunge în conturile Băncii Naţionale a României. De ce ne trimite Bruxelles-ul aceşti bani?

Anunţ important pentru toată România! Vin banii de la Comisia Europeană.

România primeşte aproape 2 miliarde de euro de la Comisia Europeană

Este vorba despre aproape 2 miliarde de euro, ce reprezintă prefinanţarea din împrumutul acordat României, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), după ce au fost atinse ţintele şi jaloanele din trimestrul IV 2021.

Mai exact, joi, 13 ianuarie 2022, va fi virată suma aferentă prefinanțării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului, se arată într-un comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Suma vine în completarea primei tranşe a prefinanţării, pe componenta de grant, plătită de către Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro.

Aşadar, României i-a fost acordată, până acum, suma de 3,79 miliarde de euro, de la momentul aprobării și demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021.

Ministrul Dan Vîlceanu: Împrumuturile vor fi utilizate pentru finanțarea unor proiecte de anvergură pentru România

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: “Împrumuturile din acest program, atrase în condiții foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finanțarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuințe racordate la rețele de apă și canal, facilități pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri.

Accesul la aceste fonduri este condiționat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR, și de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor cordonatorilor.”

Sumele împrumutului vor fi disponibilizate în 10 tranșe, în baza îndeplinirii de partea română a jaloanelor și țintelor în cadrul reformelor și investițiilor asociate împrumutului.

Sumele trase din împrumut, inclusiv prefinanțarea din împrumut disponibilizată de Comisia Europeană, şi virate în contul în valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, precum și pentru finanțarea reformelor și investițiilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Aplicarea prevederilor Acordului de împrumut se va realiza de către Ministerul Finanţelor, în calitate de împrumutat, şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Suma aferentă implementării planului de redresare și reziliență al României este de 29,18 miliarde de euro. România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14,23 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde de euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Planul conține 171 de măsuri (64 de reforme și 107 investiții), structurate în jurul a șase piloni și a cincisprezece componente.