Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a autorizat la plată aproape 180 de milioane euro pentru sprijinirea fermierilor şi IMM-urilor din sectoarele zootehnic şi vegetal, care au fost afectaţi de criza COVID -19, a anunţat, joi instituția.
„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte că, la data de 22 decembrie 2020, a dat startul plăţilor pentru cererile depuse de fermieri în cadrul Măsurii 21 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală PNDR 2014-2020 – Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza COVID destinată următoarelor sectoare: zootehnic (bovine, ovine şi caprine), vegetal (legume-fructe şi cartofi). Plăţile s-au realizat după aprobarea suplimentării bugetului alocat acestei măsuri, de la 150 milioane de euro la 182,5 milioane de euro”, se arată în comunicatul agenţiei.
Astfel, până la data de 31 decembrie 2020, din plafonul de 182,5 milioane de euro, APIA a autorizat la plată suma de 179,79 milioane euro pentru un număr de 122.447 cereri unice, din care: 51,57 milioane euro pentru un număr de 46.148 cereri depuse în sectorul legume fructe; 85,1 milioane euro pentru 44.691 cereri – sectorul bovine; 43,12 milioane euro pentru 39.946 cereri – sectorul ovine/caprine.
Conform fluxurilor procedurale din cadrul APIA şi al instituţiilor financiare bancare, o parte dintre fermieri au primit în conturi sumele aferente acestei măsuri începând cu data de 30 decembrie, iar alimentarea conturilor fermierilor se va realiza şi în perioada 4 – 8 ianuarie 2021, astfel încât fermierii să beneficieze cât mai repede de acest sprijin, se mai precizează în comunicat.
Agricultura românească zdruncinată de pandemie și secetă
Agricultura românească a fost zdruncinată în 2020 de două evenimente majore: pandemia de coronavirus şi seceta extremă, care a fost una dintre cele mai grave din ultimii 50 de ani, după cum spun nu numai agricultorii ci şi autorităţile, cu impact direct şi semnificativ în PIB-ul României. Cu toate că s-au depus eforturi financiare pentru a diminua pagubele, au rămas încă sectoare neprotejate, iar o parte din despăgubirile promise agricultorilor se vor rostogoli în 2021.
Deşi refacerea infrastructurii de irigaţii a fost unul dintre principalele obiective, dacă nu chiar obiectivul numărul 1, pentru mai toate guvernele din ultimii ani, România a rămas tributară importurilor de alimente, fenomenelor meteo extreme, iar producţiile agricole rămân an de an la mila lui Dumnezeu.
Potrivit unei analize KeysFin, seceta şi lipsa investiţiilor în infrastructură vor aduce scăderi de peste 15% în cifra de afaceri ale celor peste 25.000 de companii din agricultura locală, de la aproape 46 miliarde de lei în 2019, în jurul pragului de 39 miliarde de lei în 2020.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea