Intră banii în conturile românilor la sfârșitul lunii septembrie. Se plătesc 1.500 de euro de la stat

bani, lei romanesti, bancnote, plati

SURSA FOTO: Dreamstime

Intră banii direct în conturile românilor! Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut un anunț foarte important în ceea ce privește Programul Tomata. Care este noutatea?

Programul Tomata va continua și în anul următor, iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, intenționează să implementeze o serie de schimbări discutate și agreate cu legumicultorii. În acest timp, beneficiarii ajutorului de stat așteaptă a doua tranșă din suma totală de 3.000 de euro, acordată pentru o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, și se pregătesc pentru campania care va acoperi al doilea ciclu de producție.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, 26 august, în cadrul emisiunii Agrostrategia difuzată pe TVR 1, o coproducție între TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că a ajuns la un acord cu legumicultorii privind o serie de modificări care vor fi aplicate la Programul Tomata începând de anul viitor.

A doua tranșă de bani din Programul Tomata va intra în conturile fermierilor luna viitoare

Florin Barbu le-a comunicat legumicultorilor că vor primi a doua tranșă de bani pentru Programul Tomata la sfârșitul lunii septembrie, după ce prima tranșă, în valoare de 1.500 de euro, a fost deja virată în conturi.

”Am luat decizia fără precedent și anul acesta ca fermierii să primească pe Programul Tomata cei 3.000 de euro în două tranșe iar dacă în alți ani se așteptau banii până în octombrie-noiembrie, noi am achitat deja prima jumătate 1.500 euro urmând ca la sfârșitul lui septembrie să achităm și diferența”, a declarat acesta în cadrul emisiunii Agrostrategia.

Ministrul Agriculturii a anunțat modificările convenite cu legumicultorii pentru Programul Tomata, sesiunea din 2025. Conform noilor reguli, plățile nu se vor mai limita la un maximum de 3.000 mp, ca în prezent, ci vor fi efectuate pentru întreaga suprafață cultivată.

”Mai mult de atât, am luat decizia să merg în Guvernul României și cu ciclul II în spații protejate, dar din discuțiile pe care le-am avut cu mediul asociativ și cu fermierii, pentru că merg foarte des în bazinele legumicole, am luat decizia și cred că vom schimba de anul viitor finanțarea programului de legume în spații protejate. Astfel se va acorda o subvenție pe fiecare mie de metri pătrați. Aici vorbim, poate să fie între 1.500 și 2.000 lei, astfel încât fermierii care au 7.000 mp decât să fie limitați la 3.000 de euro/ 3.000 mp să poată încasa pe toată suprafața, adică o subvenție pe suprafața totală.

Condiția nu mai este ca toată suprafața să fie tomată, decât 50% din suprafață să fie cu roșii și să avem tot timpul anului și celelalte legume pentru că a-ți văzut că în anumite perioade ale anului avem anumite penurii la anumite legume”, a adăugat acesta.

Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Investițiile pentru centrele de colectare au intrat în faza finală de implementare

Florin Barbu a mai precizat că investițiile pentru centrele de colectare, care vor fi realizate prin intermediul Casei Unirea, au intrat în faza finală de implementare. Iar concomitent cu aceste acțiuni, s-au finalizat studiile de fezabilitate și a fost lansată procedura de aprobare pentru proiectare și execuție a primelor șase centre de colectare prin intermediul Casei Unirea, a adăugat el.

”Iar concomitent cu lucrul acesta s-au terminat studiile de fezabilitate, s-a lansat și procedura pentru aprobare pentru proiectare și execuție pentru primele șase centre de colectare pe Casa Unirea. Anul acesta vom avea începere de lucrări pe centrele de colectare. Primele șase județe unde se vor construi aceste centre sunt ordonate în funcție de numărul de fermieri înscriși în programul Tomata”, a spus ministrul Agriculturii.