Fermierii afectați de secetă își vor primi banii până pe 15 octombrie

Fermierii care au fost afectați de secetă și de inundații vor fi despăgubiți de statul român. Își vor primi banii până în data de 15 octombrie 2024, a dat asigurări ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Cei afectați de seceta din vară vor primi 200 de euro pe hectar de la statul român. Pe data de 16 octombrie 2024 va începe avansul plăților.  Fermierii români nu vor avea probleme pentru a începe noul an agricol cu dreptul. La nivel național, două milioane de hectare au fost afectate de secetă. Sumele pentru despăgubiri au ajuns deja la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în urma rectificării bugetare. Este vorba despre două miliarde de lei.

„Am constituit comitetele de situații de urgență la nivel de Galați și Vaslui, vor fi identificate prin procese verbale acele terenuri care au fost calamitate și inundate, cu culturi înființate. Ministerul Agriculturii și Guvernul vor veni în sprijinul fermierilor cu aceste despăgubiri. Pe lângă terenurile arabile, avem și infrastructura de desecare a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, care va intra într-o reabilitare prin fondurile asigurate. Știm că și Comisia a dat 1,5 miliarde de euro pentru despăgubiri pentru zona aceasta inundată.

În aceste zone a fost și o secetă severă în această vară și până în 15 octombrie vor primi despăgubirile la secetă, cele 200 de euro pe hectar afectat de secetă. Pe 16 octombrie începem avansul plăților. 70% am reușit să luăm de la Comisia Europeană, astfel încât fermierii să nu aibă probleme pentru a începe noul an agricol”, a spus el în cadrul emisiunii TV „Bună dimineața, România!” de pe B1 TV.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii
Florin Barbu (SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu)

MADR compensează acciza la motorină

De altfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) compensează și acciza la motorină. Anul acesta a fost pentru prima dată când Executivul a alocat peste 2% din PIB-ul României pentru agricultură. În plus, acum, agricultura beneficiază de cel mai important credit, care nu a fost niciodată în România în ultimii 30 de ani, cu o dobândă fixă de 1,95, garantat 100% de stat. ROBOR-ul este achitat de Executiv.

„Bani au fost foarte mulți dați către fermieri anul acesta, e prima oară când Guvernul a alocat peste 2% din PIB agriculturii. Pe anumite culturi, cele de toamnă, subvențiile au fost destul de consistente. Noi venim în sprijinul fermierilor și cu credite. Agricultura beneficiază de cel mai important credit, care nu a fost niciodată în România în ultimii 30 de ani, cu o dobândă fixă de 1,95, garantat 100% de stat și ROBOR-ul e achitat de Guvern, prin Ministerul Agriculturii”, a reamintit oficialul român.

APIA a finalizat controalele în teren

APIA a finalizat controalele în teren, iar în perioada următoare, datele vor fi introduse în sistem. De la 16 octombrie, va începe plata avansului. Toți fermierii din eșantionul de control clasic au fost verificați la nivel național. Au fost inspectate 8.490 de exploatații din sectorul vegetal, acoperind o suprafață de 795.003 hectare. În total, au fost controlate 220.772 de parcele la fața locului.

Conform OMADR nr. 292/16.07.2024, controalele pe teren pentru Campania 2024 trebuiau finalizate până pe 11 octombrie. Aceasta exclude verificările cerințelor de bază și specifice pentru măsurile de dezvoltare rurală din PNDR 2014-2020. Aceste verificări se vor desfășura în primăvara anului următor.