Adrian Pintea anunță un ajutor pentru fermieri

Secretarul de stat Adrian Pintea a anunțat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va transfera peste 1,3 miliarde de euro în conturile fermierilor români până la sfârșitul anului 2024. O parte semnificativă din această sumă va fi plătită în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, când APIA va efectua plățile în avans pentru campania agricolă 2024.

”În data de 16 octombrie, așa cum a fost anunțat de către APIA și de către Ministerul Agriculturii, vom demara plata avansului, avans care se va finaliza la data de 30 noiembrie. Comisia Europeană a aprobat, pentru anul de cerere 2024, ca plata avansului pentru plățile directe, tot ce este din FEGA să se acorde în proporție de 70%, iar acele măsuri pe care APIA le are delegate de la AFIR, în proporție de 85%.

Al doilea lucru care este important este că Ministerul Agriculturii are deja acești bani în cont. Noi am preconizat ca APIA să dea undeva la 1 miliard de euro în avans, iar în preajma datei de 16 octombrie va fi și virat în contul agenției, pentru a scurta acel decalaj între autorizarea la plată a unei cereri și plata efectivă, adică tot ce se autorizează astăzi să poată fi plătit a doua zi de către cei de la APIA”, a declarat el pentru AGRO TV.

Adrian Pintea preconizează că după încheierea plăților în avans, APIA va mai transfera între 300 și 400 de milioane de euro către fermieri în cursul lunii decembrie.

”Undeva în jurul datei de 2 decembrie, după ziua națională, va demara și plata finală, unde vor intra toți fermierii care au depus cerere în anul 2024. Cei care au primit avans vor primi diferența, iar cei care nu au primit avans, vor lua suma integrală. Preconizez că în decembrie, fiind și o lună scurtă, se vor acorda undeva la 300-400 de milioane de euro. Așa că, pentru anul acesta, preconizăm să dăm undeva la 1,4 miliarde de euro, având în vedere că întreaga anvelopă acordată de către Comisia Europeană este de 1,9 miliarde de euro”, a spus acesta.

Ajutor pentru fermierii afectați de secetă

Amintim că la finalul lunii august, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, declarat că măsurile adoptate de autorități sunt menite să protejeze sectorul agricol. Potrivit oficialului, aceste măsuri sunt esențiale pentru salvarea unui domeniu grav afectat de secetă. În plus, el a anunțat că se vor acorda despăgubiri de 3.000 de lei pe hectar.

Seceta extremă din acest an a avut un impact devastator asupra agriculturii românești, generând îngrijorări legate de posibile creșteri ale prețurilor și de riscul falimentului pentru mulți fermieri.

În încercarea de a aborda această criză, Ministerul Agriculturii, condus de Florin Barbu, a introdus un pachet de măsuri destinat să sprijine agricultorii și să asigure viitorul sectorului agricol din România.

“Astăzi am prezentat în ședința de Guvern un plan de măsuri, practic, 4 măsuri foarte importante pentru fermierii români. Prima măsură pe care statul român și Guvernul României vrea s-o ia, să asigure în România 7 milioane de hectare. Vorbim de culturile de primăvară și de toamnă.

Acest mecanism pe care l-am creionat împreună cu mediul asociativ din România, dar și discuțiile pe care le-am avut cu ASF-ul și cu Eximbank Asigurări, practic, o bancă de stat, vom crea un mecanism prin care fermierii vor primi o primă de despăgubire de 3.000 de lei pe hectar.

Și, bineînțeles, discuțiile pe care le-am avut și cu mediul bancar din România, odată ce culturile fermierilor sunt asigurate, sigur se va debloca și creditarea în România, pentru că este normal atunci când ai 1000 de hectare, care sunt asigurate de către statul roman, și primești o primă de despăgubire de 3.000 de lei la 1000 de hectare, orice bancă din România îți dă o linie de finanțare de 3 milioane de lei pentru a însămânța terenurile și, bineînțeles, pentru a produce și a încerca să faci lucrări de calitate, astfel încât producțiile să fie cât mai mari în România.

Acest mecanism este unic în Europa, este creionat cu o parte din 3 % oprit din subvențiile fermierilor. Acest mecanism implementat în România ne-a dat posibilitatea să mai atragem de la Comisia Europeană încă 17 milioane de euro anual și, în compensare, venim cu o sumă de la bugetul de stat, astfel încât prin Eximbank, practic, companie de stat, statul român asigură cele 7 milioane de hectare culturi de toamnă și primăvară, în România.

Aceasta este suprafața cu culturi de toamnă și de primăvară în România”, a explicat ministrul Florin Barbu.

Ministrul Florin Barbu a prezentat detalii despre planul de măsuri într-o apariție la Știrile B1 TV, evidențiind atât subvențiile, cât și despăgubirile și facilitățile de creditare incluse în acesta.

Printre măsurile principale se numără oferirea unei despăgubiri de 3.000 de lei pe hectar pentru fermierii afectați de secetă. În plus, planul prevede un mecanism inovator în Europa, care alocă 3% din subvențiile acordate fermierilor pentru atragerea de fonduri suplimentare de la Comisia Europeană, în valoare de 17 milioane de euro pe an.

Barbu a subliniat importanța acestui mecanism, explicând că va acoperi 7 milioane de hectare de culturi de toamnă și primăvară din România. Mai multe puteți citi aici.