Pe 20 ianuarie, elevii vor primi banii pentru bursele de merit și cele de reziliență
Pe 20 ianuarie, elevii vor primi banii pentru bursele de merit și cele de reziliență, dar sumele vor fi mai mici pentru că s-au scăzut zilele din vacanța de sărbători. Conform calculelor făcute pe baza informațiilor de la școli din mai multe județe, în decembrie 2024 au fost 22 de zile lucrătoare (15 zile de cursuri și 7 zile lucrătoare în vacanță, pentru că sărbătorile legale se numără ca zile lucrătoare). În vacanță au fost 7 zile libere. Așadar, bursa de merit va fi de 307 lei și bursa de reziliență de 205 lei.
Aceste informații au fost confirmate și de Ministerul Educației. Florian Lixandru, secretar de stat, a spus că zilele de 25, 26 și 27 Decembrie sunt parte din vacanța de iarnă, chiar dacă, conform metodologiei, aceste zile sunt considerate lucrătoare.
Un alt calcul arată că în decembrie sunt 15 zile de cursuri din 20 de zile lucrătoare, conform metodologiei OME nr. 5518/2024, și 5 zile de vacanță. Asta înseamnă că bursa de merit va fi de 338 de lei și bursa de reziliență și tehnologică va fi de 225 de lei. Aceste calcule pot varia la nivel național, pentru că există mai multe moduri de a interpreta metodologia. Pentru anul școlar 2024-2025, bursele minime sunt:
- bursa de excelență: 700 lei (tipul II) sau 925, 1.850, 2.775, 3.700 lei (tipul I);
- bursa de merit: 450 lei/lună;
- bursa de reziliență: 300 lei/lună;
- bursa socială: 300 lei/lună;
- bursa tehnologică: 300 lei/lună;
- bursa pentru mamele minore: 700 lei/lună.
Atenție! Bursele sociale, bursele tehnologice și bursele pentru mame minore pot fi combinate între ele și/sau cu bursele de excelență olimpică I sau II sau cu bursele de merit.
Detalii despre plata burselor
Bursele școlare vor fi virate direct în conturile bancare asociate dosarului de bursă al fiecărui elev. Depunerea dosarului trebuie făcută la secretariatul școlii, iar plățile se fac exclusiv prin transfer bancar. Ministerul Educației nu impune ca elevii să își deschidă conturi la o anumită bancă pentru a primi banii.
Această nouă metodologie reglementată de Ministerul Educației aduce mai multă claritate și sprijin financiar pentru elevii din diverse categorii, punând accent atât pe performanțele academice, cât și pe susținerea celor aflați în dificultate.