Sprijin financiar pentru sectorul agricol

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat recent plata ajutoarelor de stat pentru fermierii care au solicitat sprijin în sectorul creşterii animalelor, în special pentru programele de ameliorare a raselor.

În acest context, APIA, prin intermediul Centrelor Judeţene, a alocat o sumă totală de 11,4 milioane de lei, provenind din bugetul de stat, gestionat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Aceasta vizează plăţile aferente cererilor depuse pentru serviciile prestate în lunile octombrie, noiembrie, decembrie, dar și pentru trimestrul IV al anului 2024.

Sprijinul financiar este parte dintr-o schemă naţională de ajutor de stat, reglementată de OUG nr. 61/2023, care urmăreşte stimularea ameliorării raselor de animale.

APIA
SURSĂ FOTO: Facebook/APIA

APIA a primit 8.321 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor

În perioada 3-21 martie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a primit un număr semnificativ de cereri, aproximativ 8.321, pentru acordarea unui sprijin financiar de urgență destinat sectorului creșterii ovinelor și caprinelor. Această măsură vine ca urmare a fenomenelor climatice severe care au afectat grav producțiile de animale, în special seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024. Aproape 840.000 de animale beneficiază de acest ajutor, care este esențial pentru susținerea fermierilor în fața pierderilor economice.

Sprijinul financiar de urgență se acordă pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din sectorul ovinelor și caprinelor. Pentru a putea beneficia de acest ajutor, solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții esențiale, inclusiv înregistrarea în Registrul Unic de Identificare (RUI) și obținerea unui cod unic de înregistrare emis de APIA. De asemenea, solicitantul trebuie să fie eligibil pentru sprijinul de bază acordat pentru sustenabilitatea veniturilor în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală 2023-2027.

În plus, fermierii trebuie să dețină un efectiv minim de 50 capete de tineret femel ovin sau caprin, cu vârsta între 1 și 12 luni, și să fie înregistrați în Registrul Național al Doveselor (BND) până la 31 august 2024. De asemenea, la data de 23 februarie 2025, exploatația trebuie să fie înregistrată cu un efectiv de femele adulte de minim 12 luni, în concordanță cu cerințele APIA.

Termenul limită pentru plată

Plata sprijinului financiar se va efectua până la data de 30 aprilie 2025. Totuși, există posibilitatea efectuării plății și ulterior acestei date, până cel târziu pe 30 iunie 2025, însă doar pentru conturile invalide. Fiecare cap de animal tineret femel ovin sau caprin beneficiază de un sprijin financiar de 248 lei, cu condiția ca solicitantul să aibă între 50 și 300 capete de tineret înregistrate pe exploatație. În cazul în care un fermier are mai mult de 300 de capete, sprijinul se acordă pentru un maximum de 300 de capete.

Pentru această schemă de sprijin, Guvernul a alocat suma de 238.795.200 lei, echivalentul a aproximativ 48 milioane de euro. Din această sumă, 107.457.840 lei provin din fonduri europene nerambursabile, iar restul, 131.337.360 lei, sunt asigurate de la bugetul de stat. În cazul în care cererile depășesc această sumă, valoarea ajutorului acordat fiecărui beneficiar va fi ajustată proporțional.