Anunțul momentului în România. De astăzi, 1 august, intră în vigoare noi reguli, conform deciziei luate de Guvern. Astfel, țigările și alcoolul se scumpesc, iar acesta este doar începutul.

Ordonanța 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal aprobată de Guvern care se aplică de astăzi are mai multe prevederi pe care românii trebuie să le știe.

Conform documentului, o măsură este impozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Astfel, cei care încasează un brut pana la 10.000 inclusiv vor fi impozitați cu 3%, în timp ce veniturile de peste 10.000-66.750 inclusiv sunt impozitate cu 20%. Veniturile care depășesc 66.750 – 11.650 vor fi impozitate cu 40%, arată noile modificări.

Totodată, o altă măsură care se aplică de astăzi prevede limitarea aplicării facilitățlor fiscale în constructii, sectorul agricol și alimentar. Astfel, în construcții, agricultură, dar și în instrustria alimentară, începând cu salariile aferente lunii august, plafonul venitului pana la care se aplica scutirea scade la 10.000 lei.

Țigările și alcoolul se scumpesc de astăzi, 1 august

Referitor la situația accizelor, astăzi, se aplică accize de 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigărilor. Astfel, pentru ţigarete, acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 ţigarete, de la 563,97 lei/1000 ţigarete.

Și acciza la alcool crește cu 20% de astăzi, 1 august.

O altă regulă vizează supraimpozitarea contractelor part-time. Astfel, începând cu veniturile încasate în luna august, calculul contribuţiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, practic taxele nu se mai calculează la venitul efectiv din salarii ci la un salariu minim brut de 2.550 lei, în situaţia în care venitul brut din salarii este mai mic decât acest salariu minim.

Menționăm faptul că o astfel de prevedere a mai existat in Codul fiscal însa ulterior s-a renunţat la ea. De această dată însă, Guvernul a decis să o pună în practică.

Excepții de la regulă sunt elevii sau studenții care au până în 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, dar și persoanele fizice care realizeză venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp partial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depășește salariul minim pe economi și persoanele cu dizabilități.

Amintim faptul că ordonanţa de modificare a Codului fiscal a fost adoptată de Guvern în data de 15 iulie.