Cele 14 grupe de alimente
Vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial următoarele alimente: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.
Ordonanța precizează că procedura de fixare a preţului la raft pentru aceste grupe de produse va fi unitară pentru toate tipurile de produse, atât pentru cele de marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru cele ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute.
Amenzi de până la 2.000.000 pentru nerespectarea prevederilor ordonanței
Nerespectarea prevederilor ordonanței se sancţionează cu o amendă între 100.000 lei și 2.000.000 lei.
Potrivit Ministrului Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, în cazul fermierilor nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu se va interveni „în niciun fel” în ceea ce privește stabilirea preţurilor de pe piaţă.
Ministrul mai declara pe 30 iunie, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, următoarele: „Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”.
„Cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maxim 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte”, a adăugat Barbu.
Ministrul Agriculturii a explicat faptul că, potrivit ordonanței, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.
El a menţionat că adaosul comercial practicat de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash & carry poate fi de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile sale directe şi indirecte.
„Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte”, a transmis ministrul Agriculturii, care a precizat că alimentele din listă au fost alese deoarece sunt „cele mai consumabile în România”.
Ministrul a anunţat controale în magazine, ordonanța prevede sancţiuni în cazul în care noile reguli nu vor fi aplicate.