Intră în vigoare de azi, 1 septembrie. Anunțul venit acum de la Guvern. Toată România este vizată

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, în debutul şedinţei de guvern, că prin modificările propuse la OUG 27/2022 Guvernul vrea să consolideze şi să extindă măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei faţă de creşterile de preţ înregistrate la energie şi gaze naturale.

„Practic, prin modificările pe care le vom aduce Ordonanţei de Guvern nr. 27, nu facem altceva decât să consolidăm şi să extindem măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei de creşterile la preţul energiei şi gazelor naturale. Odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi, am extins şi perioada de valabilitate a acestei ordonanţe. Practic, am prelungit cu un an şi va fi valabilă până la data de 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm protejarea populaţiei şi a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare/ compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens şi de asemenea am luat măsuri pentru a ne asigura că piaţa internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale şi, desigur, avem funcţionale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna”, a spus premierul.

Înainte de ședința de Guvern de joi, Executivul a publicat proiectul ordonanței de urgență care prevede compensarea facturilor la energie electrică în sezonul rece. Draftul arată că prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maxim 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care consumul mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv.

Pentru clienții casnici ai căror consum a fost, în 2021, între 100,01 – 300 kWh, prețul final va fi de maxim 0,80 lei/kWh. Aici este important de menționat faptul că Guvernul a decis ca plafonul pentru consum să fie redus cu 15 procente. Astfel, în loc de un plafon de 300 kWh vom avea un plafon de 255 kWh.

De asemenea, draftul mai arată că prețul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Având în vedere că prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei a fost aprobată o schemă de sprijin pentru clienţii finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, schemă de sprijin care se aplică începând cu data de 1aprilie 2022.

În scopul reconsiderarii unor elemente ale schemei de sprijin în vederea asigurării aplicării la nivel unitar a acesteia de către toţi operatorii din piaţa de energie cu consecinţa directă a unei mai bune funcţionalităţi a pieţei de energie şi a unui nivel adecvat de protecţie a consumatorilor, luând în considerare beneficiul public generat de implementarea corelata a unor masuri tintite de sprijin, in paralel cu optimizarea cadrului legal necesar pentru ca operatorii economici din domeniul energetic să fie descurajaţi a apela la practici incorecte, întrucât prin normele propuse se are în vedere asigurarea unei discipline riguroase a pieţei de energie şi un înalt nivel de protecţie a clienţilor finali, consumatori de energie electrică şi gaze naturale.

Având în vedere că neadoptarea reglementarilor propuse prin prezentul proiect de act normativ creează dificultăţi majore în obtinerea rezultatelor scontate cu privire la aplicarea masurilor de sprijin, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, se arată în OUG pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul Energiei.

Prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale

Amintim că, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 august 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maxim 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici și de maxim 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus pentru clienții noncasnici căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.