Este complet interzis în România! Șoferii de la noi din țară trebuie să fie foarte atenți la acest aspect. Dacă nu o fac, li se va ridica mașina și apoi vor trebui să scoată bani din buzunar pentru a o primi înapoi. Despre ce este vorba?
Este complet interzis în România! Îți ridică imediat mașina. Se aplică de duminică, 20 noiembrie
Șoferii din România trebuie să acorde o mai mare atenție locului unde doresc să-și parcheze mașina. O nouă lege, care vizează modificarea Codului Rutier, prevede ca mașinile care sunt parcate pe trotuarele din marile orașe să fie ridicate, la fel și cele staționate neregulamentar pe partea carosabilă.
Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial și intră de astăzi, 20 noiembrie, în vigoare. Concret, vorbim aici de Legea 302/2022 pentru modificarea alineatului (1) al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
”Poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”, spun inițiatorii proiectului.
Legislația în vigoare prevede doar ridicarea mașinilor staționate neregulamentar pe partea carosabilă
În prezent, Codul Rutier prevede ca poliția rutieră să poată ridica doar vehiculele staționate neregulamentar pe partea carosabilă.
”Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, arată legea.
Mașinile se pot parca în continuare pe trotuare, dar doar dacă există indicatoare speciale
Legislația rutieră mai arată că românii își pot parca în continuare mașina pe trotuar, și după implementarea legii, dar doar dacă există indicatoare sau marcaje speciale în acest sens. De asemenea, ei mai pot face asta și dacă, după parcarea mașinii, pietonii mai au pe unde circula. Spațiul necesar pentru asta este de cel puțin un metru lățime.
Este important de reținut că staționarea este considerată oprire doar dacă au trecut mai mult de cinci minute de la momentul respectiv.
Cum se va efectua ridicarea mașinilor?
Am stabilit deja că polițiștii rutieri vor putea dispune ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar pe carosabil sau pe trotuar. Baza deciziei de ridicare va fi reprezentată de constatarea directă a unui polițist sau de sesizarea efectuată de cetățeni.
Administratorii drumului public sau administrațiile publice locale se vor ocupa de ridicare și depozitarea mașinilor în locuri special amenajate.
În ceea ce privește dispoziția de ridicare a unei mașini, aceasta trebuie încheiată în scris în trei exemplare și trebuie să conțină mai multe informații precum: data, ora și locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele și prenumele polițistului rutier care dispune măsura, precum și unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului, mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul și date privind numărul de înmatriculare/ înregistrare și marca vehiculului.
Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicare, transport și depozitare vehicul sunt suportate de deținătorul lui.