De pe 22 octombrie, angajații nu mai pot fi concediați prea ușor
Angajaţii din România nu vor mai putea fi concediaţi în orice condiţii, întrucât Codul Muncii a fost modificat, iar schimbările intră în vigoare de la data de 22 octombrie 2022.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni, 17 octombrie 2022, legea pentru modificarea şi completarea Codului Muncii şi a Codului Administrativ. Potrivit noilor modificări ale Codului Muncii, au fost impuse noi măsuri de protecție a angajatului și noi drepturi ale muncitorilor. În cazul în care nu sunt respectate aceste reguli, angajatorii vor fi amendați.
Potrivit noilor modificări aduse Codului Muncii, este interzisă concedierea salariaţilor pentru exercitarea mai multor drepturi, printre care dreptul de a fi informați în legătură cu locul de muncă și cu posibilitatea muncii în diverse locuri.
Aceste modificări au fost impuse în legislaţia din România ca urmare a unor cerinţe venite de la nivel european.
Iată în ce condiții NU mai pot fi concediați românii:
– dacă au aplicat pentru un post mai bun, iar cererea lor le-a fost refuzată;
– în perioada în care s-au aflat în concediu de îngrijitor;
– în zilele în care n-au fost la muncă deoarece au avut o urgență de familie;
– în perioada în care s-au aflat în concediu paternal;
– dacă au mai multe locuri de muncă.
Angajații din România beneficiază de noi drepturi
Așa cum spuneam anterior, acum, angajații au noi drepturi, precum:
– dreptul de a trece pe un post vacant mai bun, dacă a trecut de perioada de probă şi are o vechime de cel puţin șase luni;
– dreptul de a avea mai multe contracte de muncă;
– dreptul de a avea până la zece zile libere dacă au o urgență în familie sau dacă au fost victimele unui accident, însă trebuie să își anunțe angajatorul și să recupereze zilele pierdute.
Atenție! Angajatorii care nu le oferă muncitorilor aceste concedii vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 4.000 de lei și 8.000 de lei.
De asemenea, mai sunt și alte beneficii pentru angajați. De exemplu, funcționarii publici vor putea să lucreze în regim de telemuncă cinci zile pe lună în cazul în care au un copil mai mic de 11 ani sau dacă au alte probleme, care îi favorizează să beneficieze de această perioadă de telemuncă.