Este obligatoriu de la 1 aprilie! Vestea momentului pentru toată România

Proiectul prevede ca furnizorii de gaze naturale să facă stocuri în perioada 1 aprilie – 31 octombrie 2022. Aceste stocuri vor avea scopul de a asigura continuitatea și siguranța în alimentarea clienților săi finali sau vor asigura consumul propriu.

Documentul mai arată că toată cantitatea de gaze naturale, care reprezintă stocurile minime ce urmează să fie înmagazinate de fiecare furnizor, va trebui să reprezintă minim 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienţilor finali din portofoliul propriu/consumului propriu.

Furnizorii de gaze naturale vor trebui să înmagazineze gazele naturale în nume propriu, prin încheierea de contracte de înmagazinare subterană a gazelor naturale cu unul dintre titularii licenţei de operare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale şi/sau prin încheierea, până la data de 31 octombrie, de contracte de vânzare-cumpărare ce au ca obiect cantităţi de gaze naturale provenite din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, înmagazinate de un alt furnizor de gaze naturale. Totodată, pot parafa contracte de mandat cu un alt furnizor, în vederea înmagazinării gazelor naturale.

Venitul suplimentar, impozitat cu 80%

Documentul mai arată că este menținută măsura impozitării cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică. De la această măsură sunt exceptate capacităţile de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare a prezentului act normativ.

Pe de altă parte, actul normativ mai prevede ca toate cantităţile de energie electrică ce vor fi vândute de către producătorii de energie electrică aflaţi în portofoliul statului român şi titularii de acorduri petroliere care produc energie electrică nu vor fi luate în considerare la calculul venitului suplimentar.

Ministerul Energiei a venit cu noi prețuri pentru producătorii de gaze naturale

Ministerul Energiei a publicat pe site-ul oficial un proiect de act normativ care vine cu anumite reglementări pentru producătorii de gaze. Potrivit acestui proiect, producătorii de gaze vor fi obligați să vândă la un preț stabilit de Guvern cantitățile de gaze.

Potrivit acestui act normativ publicat de către Ministerul Energiei, producătorii de gaze vor fi obligați să vândă la un preț stabilit de Guvern cantitățile rezultate din producția internă către furnizorii clienților casnici și producătorilor de energie termică.

„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă cu preţul de 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform Anexei nr. 5″, se precizează în proiectul de act normativ.

În ceea ce privește vânzarea gazelor naturale către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, preţul stabilit este de 250 lei/MWh.