Intră în vigoare de la 1 aprilie! Lovitură pentru români. Adevărul despre plafonarea facturilor

factura

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Informații de ultimă oră despre ordonanţa adoptată recent de Guvern, privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie şi gaze timp de un an de zile. Aceasta urmează să intre în vigoare de la data de 1 aprilie. Ce ar putea însemna de fapt pentru români?

Într-un interviu acordat la emisiunea Talk News de la Profit TV, Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE, a vorbit despre Ordonanţa adoptată recent de Guvern, privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie şi gaze, timp de un an de zile.

Amintim faptul că ordonanța urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, însă Zoltan Nagy Bege nu are încredere atât de multă în ceea ce se va întâmpla. Mai exact, acesta a subliniat faptul că în viitor, există posibilitatea ca prețul energiei să nu mai revină niciodată la normal, iar măsura luată de Guvern este una cu efecte pe termen scurt.

Totodată, el a mai adăugat că atât  în sectorul industrial cât și în cel casnic, consumul de energie este peste media europeană.

”Nu suntem eficienţi, asta este clar”, a mai spus reprezentantul ANRE.

Măsurile vor fi temporare

”Eu personal, nu mă aştept ca în viitor, preţul energiei să scadă şi să revină la valori cu care eram obişnuiţi acum un an sau doi, iar rolul eficienţei energetice va fi unul mare şi va fi important cum ne vom comporta în piaţă”, a spus vicepreşedintele ANRE.

”Măsurile care se aplică acum, cu ajustările ulterioare şi cele adoptate recent sunt măsuri pe termen scurt. (..) Trebuie să fim corecţi, aceste măsuri nu sunt sustenabile pe termen lung, vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare, nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, adaugă acesta.

El a venit însă cu o altă propunere pentru Guvern. Reprezentantul ANRE susține că statul român ar trebui mai degrabă să îi învețe pe consumatori cum să economisească energie.

Ce ar trebui să facă statul român

”Rolul statului este să îi înveţe pe consumatori să pescuiască, iar această metaforă înseamnă să conştientizeze cum putem să economisim energie. consumatorul nu trebuie să renunţe nici la confortul cu care e obişnuit, doar o schimbare de comportament poate da rezultate”, adaugă  Zoltan Nagy Bege.

Oficialul ANRE a amintit și de faptul că România este departe de media europeană în ceea ce privește consumul. 

”Suntem departe de media europeană, consumul, fie că vorbim de cel industrial sau cel casnic, este peste media europeană, nu suntem eficienţi, asta este clar”, a mai spus vicepreşedintele ANRE. Acesta a mai precizat că și ”investiţiile şi finanţările pentru eficienţă energetică au un efect multiplicator”.