Vestea momentului vine de la Marcel Ciolacu. După o discuţie cu liderii coaliţiei, liderul PSD a vorbit despre Ordonanţa cu prevederile privind preţurile la energie. Potrivit acestuia, ea va intra în şedinţa de guvern de miercuri, în forma propusă de Ministerul Energiei şi de premier.
Totodată, el a mai adăugat că au existat discuții și despre legea offshore, iar fiecare partid și-a prezentat propunerile în parte.
”Am avut o discuţie şi pe legea offshore şi pe legile siguranţei naţionale, ne-am prezentat fiecare propunerile, inclusiv pe ordonanţa pe energie şi o să mai fie o şedinţă a coaliţiei, miercuri, la Parlament, după şedinţa de Guvern”, a spus liderul PSD.
Se plafonează prețurile?
Marcel Ciolacu a mai fost întrebat dacă este vorba de o lege a plafonării, fără compensare, pentru un an de zile. În acest sens, liderul PSD a răspuns că este şi cu compensare şi că se aplică şi pentru gaze şi pentru energia electrică. ”Amândouă, şi rămân în parametrii 0.68, 0.8, 1 leu şi la energie şi la gaze 0.31 şi parcă 0.37”, a spus preşedintele PSD.
Referitor la prețurile fără precedent ale carburanților, Marcel Ciolacu susține că și aici există câteva aspecte care sunt discutate.
„Este o decizie care va fi luată în interiorul coaliţiei. O să fie discuţii miercuri”, a afirmat Ciolacu.
Liderul PSD a mai fost întrebat dacă există și varianta reducerii TVA. ”Vedem, totuşi, o stabilizare la preţul petrolului şi sunt ferm convins că, după ce trece această emoţie, vom putea lua cele mai eficiente măsuri”, a mai spus el.
Marcel Ciolacu, despre declarațiile lui Florin Cîțu
Cel mai important aspect punctuate de liderul PSD este acela conform căreia ordonanța trebuie să fie dată cât mai repede, astfel încât acest capitol să poată fi odată închis.
”Important este să dăm ordonanţa pe energie miercuri şi să închidem acest capitol predictibil pe tot acest an şi pe urmă să intrăm încet încet pe lanţul de efecte care au dus la scumpirea energiei”, a adăugat el.
În ceea ce privește declarațiile făcute de liderul PNL, Florin Cîțu, Ciolacu a arătat că în acest moment este evident că nu s-a intervenit cu o ”reformă structurală în ceea ce priveşte energia”.
”Am înţeles că domnul prim-ministru va veni cu un calup de investiţii ce se vor face în perioada următoare, ca să nu mai fim nevoiţi să importăm ce puţin energie electrică. Toate aceste lucruri vor duce la o stabilitate”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
Criză alimentară în România? Putem susţine 40-50 milioane de oameni, spune Ciolacu
Preşedintele PSD a vorbit şi despre riscurile unei crize alimentare în ţara noastră.
“Am văzut că ministrul Agriculturii este foarte determinat, are soluţii şi normal că le prezintă în cadrul Guvernului şi în cadrul coaliţiei şi va veni cu aceste soluţii categoric să nu existe o criză alimentară. (…)
Dacă România îşi creează rezerva necesară, nu avem nicio problemă să exportăm în continuare. Încă, România are capacitatea de a produce produse alimentare să susţină nu 20 de milioane, ci 40 – 50 de milioane, spun specialiştii.
O să vină un calup de ajutor pe industria alimentară. Trebuie să vedem care sunt priorităţile. Agricultura în acest moment este o prioritate”, a precizat Marcel Ciolacu.