O nouă panică a acaparat România în privința carburanţilor, iar în ultimele zile surse politice au vorbit despre plafonarea prețurilor la benzină și motorină, prin stabilirea într-un fel sau altul a unui preț care să fie undeva pe la 8 lei pentru carburanți.
Totuși, până acum, nu erau cunoscute detalii în acest sens. Luni, 14 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat oficial ce se va întâmpla la nivel național.
Se întâmplă de la 1 aprilie! Vestea zilei pentru toată România. Au anunțat oficial
Întrebat dacă confirmă o discuție cu privire la plafonarea prețurilor la carburant în România, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că pentru moment sunt doar discuții de natură politică, însă deciziile luate vor fi anunțate în curând.
„Discuțiile la nivelul coaliţiei desigur că au o natură politică. Aici, la nivelul Executivului, anunțăm măsurile care sunt decise. De îndată ce există măsuri convenite la nivelul guvernului, vom fi primi care să le anunțe”, a explicat luni, Dan Cărbunaru.
Intră în vigoare de la 1 aprilie
De asemenea, acesta a vorbit și despre ordonanța privind prețurile din energie ce ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, după ce măsura actuală privind prețurile la gaze și la energia termică expiră la finalul acestei luni.
„Premierul României a anunțat încă de la definitivarea formei care să vină în vigoare după 1 aprilie, când, practic, actualul pachet în domeniul energiei și furnizorii de gaze naturale urmează să expire. Acest pachet este deja prezentat și a fost transmis chiar în direct de la sediul Guvernului.
Dacă vor fi elemente suplimentare legate de acest pachet, în momentul în care Guvernul va lua această decizie, vor fi prezentate și toate celălalte măsuri, în cursul, probabil, acestei săptămâni, chiar aici, în această sală”, a mai transmis acesta.
Măsurile vor fi valabile cel puțin un an de zile
Acesta spune că planurile de ajutor se vor întinde cel puțin pentru o perioadă de un an de zile, fiind gândite pe termen mai lung.
„Aceste măsuri, așa cum a anunțat și premierul României, spre deosebire de cele de până acum, care au avut secvențieri mai mici, sunt gândite să acopere cel puțin o perioadă de termen, să-i spunem, mediu, adică cel puțin un an de zile.
Tocmai pentru a oferi o perspectivă de stabilitate populației, oamenilor, în locuințele, în gospodăriile lor, dar și companiilor, firmelor, care de asemenea au nevoie de o predictibilitate. Traversăm deja de câțiva ani de zile o criză generată de pandemie, o criză sanitară, așadar, o criză generată de prețurile la energie și la gaze naturale. Avem războiul generat de Federația Rusă în Ucraina.
Sunt, așadar, crize suprapuse, care necesită interveția autorităților și cu o perspectivă ceva mai largă, tocmai pentru ca omaneii să își poată gestiona cheltuielile zilnice – bugetul lunar, dar și cei care acționează în mediul de afaceri, pentru că dezvoltarea României depinde foarte mult de continuitatea pe care o are mediul de afaceri. O implică în calculele sale și, bineînțeles, cu astfel de măsură pe un termen mai îndelungat contribuie și la planurile pe care oamenii și le pot face. (…)
Vă dau încă o dată asigurări – suntem, încă o dată, în contact permanent cu reprezentanții rețelelor de retail, dar și cu autoritățile guvernamentale care gestionează astfel de situații. Nu există nicio perspectivă de criză alimentară. Există stocuri de produse suficiente și ca atare, nicio justificare pentru ca oamenii să se grăbească și să-și gestioneze nivelul de aprovizionare dincolo de ceea ce se întâmplă în mod curent”, a mai transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.