Intră în vigoare de la 1 august în toată România! Comisia Europeană, anunț pentru toți românii

Sursa: Dreamstime

Comisia Europeană a dat ordin. Începând cu luna august, România trebuie să țină cont de noile reglementări propuse de Executivul comunitar. Despre ce este vorba? Toată lumea trebuie să știe.

Comisia Europeană a dat ordinul. Începând cu luna august și până în luna martie 2023, statele membre ale UE, printre care și România, trebuie să reducă voluntar cu 15% consumul de gaze.

​Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat mai multe detalii în acest sens. Într-un interviu acordat pentru HotNews, șefa CE a vorbit despre riscurile la care sunt supuse statele membre ale UE având în vedere războiul din Ucraina.

Astfel, potrivit acesteia, Europa trebuie să se pregătească chiar și pentru o întrerupere completă a aprovizionării cu gaze rusești. Totodată, ea a mai subliniat faptul că prețurile la energie ar putea crește în continuare, iar țările membre ale UE trebuie să fie pregătite pentru orice tip de scenariu.

Ursula von der Leyen este de părere că cu cât economisim mai mult, cu atât siguranța va fi mai mare pentru fiecare stat membru al UE în parte.

Măsuri pentru statele membre ale UE din luna august

„Prețurile energiei sunt foarte volatile pentru moment. Ele depind de evenimentele din Ucraina și de utilizarea energiei, de către Rusia, ca armă împotriva Europei. Nu este deci o surpriză că prețurile au crescut și vor rămâne ridicate. De aceea trebuie să ne pregătim acum. Pentru că energia economisită vara este energie pe care o putem folosi iarna.

Cu cât economisim mai repede și mai mult, cu atât vom fi mai în siguranță. În acest context, acordul de marți este unul bun, deoarece arată că Europa acționează ca un tot. Iar acest lucru ar trebui să contribuie la stabilizarea piețelor”, a spus șefa CE, pentru sursa citată.

Întrebată dacă UE este pregătită să depășească iarna aceasta fără gaze din Rusia, Ursula von Der Leyen precizează că sunt necesare pregătiri. O veste bună o reprezintă acordul statelor membre privind măsurile coordonate pentru o reducere a cererii de gaze la nivelul UE.

„Rusia a tăiat de la gaz în mod deliberat, parțial sau complet, douăsprezece state membre. Trebuie deci să ne pregătim pentru o întrerupere ulterioară, chiar completă, a aprovizionării cu gaze rusești. Sunt încrezătoare că spiritul de unitate și solidaritate, care ne-a permis să trecem prin pandemie, ne va ajuta să trecem și peste această provocare.

În acest context, o veste bună este acordul de marți al statelor membre privind măsurile coordonate pentru o reducere a cererii de gaze la nivelul UE, bazat pe planul nostru de pregătire. Este un pas decisiv pentru a face față amenințării unei întreruperi complete a gazului de către Putin.

Angajamentul colectiv de a reduce consumul de gaze cu 15% este important. Ne va ajuta să ne umplem depozitele înainte de iarnă”, a punctat aceasta, pentru Hot News. 

Ursula von der Leyen, recomandări pentru consumatorii europeni

Referitor la recomandările șefei CE pentru consumatorii casnici, Ursula von Der Leyen susține că reducerea cererii de gaze și economisirea energiei sunt în prim plan.

Totodată, ea a recomandat și economisirea apei calde, dar și coborârea termostatului cu 1 sau 2 grade. Pe de altă parte, șefa CE subliniază și că cei mai mari consumatori de energie sunt cei din industrie.

„Planul nostru de pregătire își propune în premieră să organizeze reducerea cererii de gaze și economisirea de energie, la nivelul UE și la o scară fără precedent. Iar aici fiecare are rolul său. Gospodăriile și consumatorii care folosesc gaze știu foarte bine ce să facă pentru a economisi. Pot contribui mult economisirea apei calde sau coborârea termostatului cu 1 sau 2 grade.

Dar, desigur, industria este un mare consumator de energie. Deci măsurile de economisire trebuie să înceapă de acolo. Le-am făcut statelor membre câteva recomandări pentru atingerea țintei de reducere cu 15% în sectorul industrial, asigurând în același timp buna funcționare a societății și a lanțurilor valorice. De exemplu, statele membre ar putea institui licitații sau sisteme de licitații pentru a încuraja industria să își reducă consumul de energie. (n.r. – pentru achiziția de energie de la producători)

În același pachet de măsuri, am relaxat regulile privind ajutorul de stat pentru a sprijini implementarea proiectelor de energie regenerabilă și de decarbonizare a industriei. Toate acestea au fost, desigur, pregătite în strânsă cooperare și consultare cu părțile interesate din industrie”, a mai adăugat aceasta.