Decizia momentului în România! Guvernul a operat o serie de modificări fiscale. Se aplică de la 1 august

Printre cele mai importante modificări se află creșterea accizelor la tutun și țigări, majorarea impozitării câștigurilor din jocurile de noroc și reducerea plafoanelor pentru anumite scutiri. Acestea urmează să intre în vigoare de la 1 august.

De asemenea, restul modificărilor vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. În acest caz, printre sectoarele vizate se numără microîntreprinderile sau industria HoReCa, unde va crește TVA-ul.

Se vor majora accizele pentru tutun și alcool

În cazul tutunului, vor fi incluse toate tipurile de produse, de la pachete de țigări până la lichidul țigărilor electronice. O altă modificare va fi în domeniul jocurilor de noroc, unde va fi perceput un impozit mai mare, între 3% și 40% în funcție de câștiguri.

Trebuie menționat că modificări sunt aduse și în domeniul salariilor din construcții, agricultură și industrie alimentară, unde plafonul anumitor scutiri scade de la 30.000 de lei la 10.000 de lei pe lună.

O altă decizie importantă care va intra în vigoare de la 1 ianuarie

O altă decizie importantă care va intra în vigoare de la 1 ianuarie este creșterea TVA-ului de la 5% la 9% în domeniul HoReCa. În cazul micro întreprinderilor, plafonul pentru impozitarea cu 16% scade de la un milion la 500.000 de lei.

„Cum pot fi folosite microîntreprinderile? Cine prestează servicii de muncă, primește salariu. Salariul e impozit undeva la 45%, cealaltă extremă. Să-și facă o micro întreprindere acea persoană, să primească banii pentru întreprindere, și atunci impozitul pe care-l plătește la stat e undeva 1%-3%. Aici s-a încercat prin aceste majorări de impozite, cifra de afaceri și prin aceste plafoane pe cifra de afaceri să se stopeze cumva această practică”, a declaratAdrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.

Tot de la 1 ianuarie va crește TVA-ul pentru băuturile cu mult zahăr sau pentru berea fără alcool de la 9% la 19%. O altă majorare majorarea a TVA de la cinci la 19% va fi pentru locuințele mai mari de 120 de metri pătrați sau de peste 120.000 de euro.

Asociaţia producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase este îngrijorarată de intenţiile Executivului

În altă ordine de idei, amintim că Spirits România, asociaţia producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase, este îngrijorarată de intenţiile Executivului și spune că majorarea accizei ar avea efecte negative asupra industriei, a consumatorilor, dar şi a încasărilor la bugetul de stat.

Ȋn plus, această măsură nu a fost discutată cu industria, care a aflat totul din presă, transmit reprezentanții Spirits România. Aceștia spune că își doresc să funcţioneze pe o piaţă reglementată în mod echitabil, care să protejeze consumatorul, să ofere operatorilor posibilitatea de a se dezvolta şi, desigur, să garanteze obţinerea de venituri pentru buget

„Am aflat din presă de intenţia Guvernului de a include în viitorul pachet de măsuri fiscale majorarea cu 20% a accizei la băuturi spirtoase de la 1 ianuarie 2023. Ne aşteptam la un dialog şi la consultări prealabile cu industria, în condiţiile în care ne considerăm parteneri de dialog ai Guvernului.

Ne dorim să funcţionăm pe o piaţă reglementată în mod echitabil, care să protejeze consumatorul, să ofere operatorilor posibilitatea de a se dezvolta şi, desigur, să garanteze obţinerea de venituri pentru buget.

Adoptarea unei decizii de majorare a accizei ar avea însă efecte negative atât asupra industriei băuturilor spirtoase cât şi a încasărilor la bugetul de stat, anulând evoluţia pozitivă din ultimii ani şi, implicit, toate eforturile făcute pentru dezvoltarea corectă a domeniului”, a spus Tudor Furir, preşedintele Spirits România.