Intră în vigoare și în România de la 1 august. Anunțul a fost făcut de către președinția Consiliul Uniunii Europene (UE), după ce miniștrii Energiei din cele 27 de state membre au ajuns la un acord.
Este obligatoriu pentru România! Au ajuns la un acord. Se întâmplă de la 1 august
Mai precis, președinția cehă a Consiliului UE a informat că statele membre au aprobat marți, 26 iulie, un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a diminua dependența față de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor rusești.
„Nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare”, a transmis președinția cehă într-un mesaj publicat pe Twitter, conform afp.com
Țările UE au ajuns la un acord privind reducerile de urgență ale gazelor pentru această iarnă
Amintim că Europa se confruntă cu o presiune sporită a gazelor începând de miercuri, când compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.
În condițiile în care o duzină de țări din UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor rusești, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să se pregătească economisind gazul și stocându-l pentru iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet fluxurile ca represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.
În acest context, miniștrii Energiei au aprobat o propunere prin care toate țările UE să reducă în mod voluntar consumul de gaz cu 15% în perioada august-martie. Reducerile ar putea deveni obligatorii în cazul unei urgențe în materie de aprovizionare, dar țările au convenit să scutească numeroase țări și industrii, după ce unele guverne s-au opus propunerii inițiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară. citiți mai departe.
La rândul său, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în fața ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.
Totodată, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou, a spus că Atena va pune în discuție ca baza de comparație luată în considerare să fie consumul de anul trecut și nu media ultimilor cinci ani.
„Propunerea Comisiei Europene de reducere liniară cu 15%, așa cum a fost formulată de UE – ținând cont de media consumului din ultimii cinci ani-, nu poate fi acceptată de țara noastră, pentru că acest lucru ar înseamna în esență o reducere cu 24% pentru Grecia”, a spus Oikonomou.