Conform unor schimbări legislative intrate în vigoare în urmă cu o lună, valabilitatea certificatului verde va fi modificată în 2022.
Astfel că, de la 1 februarie, adică de marți, certificatul digital COVID-19 va fi valabil doar nouă luni (270 de zile) de la vaccinarea cu schema completă. De asemenea, acest document se va emite în continuare și pentru persoanele vindecate de Sars-Cov-2 sau testate recent.
Când expiră certificatul verde?
Așa cum am spus anterior, la nivel european, în acest an, certificatul verde rămâne valabil doar nouă luni pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă. Trebuie menționat că „schema completă” poate fi realizată atât din vaccinuri multiple, precum Pfizer, cât și printr-o doză unică, ca Johnson & Johnson.
Cum poate fi prelungită valabilitatea certificatelor verzi?
Dacă există persoane care au nevoie de certificatul digital valid și după ce au trecut cele 270 de zile, atunci își pot reînnoi documentul unic prin injectarea dozei booster. Ne putem injecta cu doza booster după cel puțin patru luni de la vaccinarea cu a doua doză.
Trebuie menționat că, momentan, nu se știe cu cât se va prelungi certificatul digital dacă ne vaccinăm cu doza booster.
„Pentru moment, nu se va aplica nicio perioadă standard de acceptare în cazul certificatelor eliberate în urma administrării dozelor de rapel, având în vedere că nu există încă suficiente date privind perioada de protecție”, au transmis autoritățile europene.
Ce reguli noi au apărut în România?
În prezent, valabilitatea certificatului verde continuă și după 1 februarie DOAR în România, însă dacă cineva vrea să călătorească în spațiul european, trebuie să aibă și doza booster injectată.
Recent, ministrul Sănătății a fost întrebat dacă țara noastră va introduce certificatul de vaccinare cu trei doze, în cazul în care numărul infectărilor zilnice va depăși 70.000. În acest sens, Alexandru Rafila precizează că speră să nu se ajungă la un astfel de număr, adăugând că totuși nu este exclusă o astfel de evoluție, având în vedere bilanțul din ultimele zile.
„Eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri, dar nici nu pot să exclud acest lucru. Noi suntem obligați de legislația Uniunii Europene să îl adoptăm pe cel pentru circulația în interiorul Uniunii.
În ceea ce privește utilizarea în România, trebuie să luăm în considerare prioritățile de sănătate publică, dar și celelalte priorități care țin de funcționarea economiei. Nu este o decizie pe care o ia Ministerul Sănătății, trebuie luată la nivelul Guvernului după consultări cu toți actorii sociali”, a spus acesta.