Intră în vigoare de la 1 ianuarie. Cu cât cresc, de fapt, salariile în România

Ștefan-Radu Oprea

SURSA FOTO: Facebook, Stefan Radu Oprea

Salariul minim pe economie va crește, ajungând la 47% din salariul mediu brut, a anunțat Ministrul Economiei, Radu Oprea. Conform normelor europene, această valoare respectă marja permisă între 47% și 51%.

Salariul minim crește de la 1 ianuarie

Salariul minim crește la 4.050 de lei de la 1 ianuarie, aliniind România la cerințele privind salariul minim european. Măsura, convenită în cadrul Consiliului Național Tripartit, reprezintă un pas înainte, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

„Am stabilit, azi, în Comitetul Naţional Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 şi 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%)”, a scris premierul într-o postare pe Facebook.

„Nu e suficient, e un pas înainte. Trebuie să vă reamintesc că, recent, Senatul a votat un amendament la proiectul de lege aprobat de Guvern, proiectul de lege care transpune Directiva europeană cu salariul minim. În proiectul de lege plecat de la Guvern exista o plajă, minim 50%, maxim 52%, o plajă de negociere în cadrul CNT-ului, între guvern, patronate, sindicate. Mediul de afaceri a avut sprijinul politic chiar de la nivelul coaliţiei de guvernare, întrucât ne-am trezit în dezbaterile de la comisie că minim 50% – maxim 52% s-a modificat în minim 47%”, a declarat președintele BNS, Dumitru Costin.

Ministrul Economiei, Radu Oprea explică

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că salariul minim va crește, însă va reprezenta doar 47% din salariul mediu brut pe economie. Deși directiva europeană prevede că noul minim salarial ar trebui să fie implementat la un nivel de 50% din salariul mediu brut, aceasta permite o marjă între 47% și 51%, astfel se întrunesc condițiile ca legea să fie respectată.

„Crește însă, dar va fi doar 47% din salariu mediu brut pe economie. Deși directiva europeană spune că salariul minim ar trebui să fie o dată implementat, nu 50% din salariu mediu brut pe economie, directiva spune că poate fi între 40 și 7 și 51% se respectă legea. Știți că Partidul Social Democrat întotdeauna a luptat pentru creșterea salariului minim pe economie, lucru pe care l-am salutat atunci când în Europa Directiva Europeană a vorbit despre acest lucru și ne-a dat dreptate în ceea ce noi susținem că este nevoie de un salariu minim pe economie.”

Majorarea salariului este legată de Directiva europeană privind salariul minim, care trebuie calculat procentual din salariul mediu al fiecărei țări. În prezent, salariul minim reprezintă doar 47% din salariul mediu brut prognozat pentru anul viitor, iar eforturile se îndreaptă către atingerea pragului de 50%. Totuși, atât Guvernul, cât și partea patronală au înțeles că o creștere a salariului minim la 50% din salariul mediu ar fi echivalat cu aproximativ 4.300 de lei sau mai mult, ceea ce ar fi fost dificil de susținut și ar fi putut duce la pierderi de locuri de muncă.

Grija față de echilibrul între angajat și mediul de afaceri

Aproximativ 1,8 milioane de angajați vor beneficia de această majorare, în special în sectoare precum industria alimentară și servicii. Pentru angajatori, va însemna încă 350 de lei în plus pe care-i plătesc pentru un angajat. Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul  va fi majorat de la 3.700 de lei lunar la 4.050 de lei lunar, iar reprezentanții Guvernului au anunțat că vor păstra scutirea de la plata impozitului și a contribuțiilor sociale pentru suma de 300 de lei lunar.

„Pentru că dacă vorbesc cu mediul de afaceri, prima problemă pe care o spun astăzi majoritate antreprenorilor din România companii mari, companii mici, întreprinderi mici și mijlocii este lipsa forței de muncă calificate. Cum facem să rămână românii în țară? Cum facem ca ei să se întoarcă? Și dacă ne uităm pe cifrele statistice, vedem că sunt mai mulți români care s-au întors în țară decât cei care au plecat în ultima perioadă prin creșterea salariilor. Este una dintre măsuri și ne ținem promisiunea sau ideea pe care o avem astăzi de a introduce și deduceri pe salariu mic din economie, de cinci puncte procentuale, deduceri care sunt în funcție de anumite criterii, de numărul de copii (…) Cu certitudine ar trebui să înceapă de anul viitor. Cât de repede, de la 1 ianuarie, va fi în programul de guvernare.

Este o măsură care cred eu că va fi prinsă în în programul nostru. O să fie deduceri, deduceri fiscale în funcție de anumite criterii, o deducere regresivă, astfel încât să să ajungă la un maxim de cinci puncte procentuale la 2.000 lei. Se va merge în zona de 2.000 lei peste salariul minim, asta este propunerea noastră de la PSD. Eu cred că este un lucru bun dacă reușim să reducem taxele și impozite pe salariul minim, pentru că acolo este o foarte mare nevoie și lucrul acesta va face bine în economie, pentru că rămân mai mulți bani fiecărei familii, fiecărui cetățean, astfel încât să poată să cheltuiască pentru bunurile de care are nevoie și asta o să ajute tot mediul de afaceri din România”, a declarat ministrul Radu Oprea.

Secretarul general al Consiliului Național al IMM-urilor, Sterică Fudulea, consideră că măsura va avea un impact negativ asupra economiei românești. Acesta consideră că salariul nu ar fi trebuit să crească, deoarece aceasta este a doua majorare în ultimele șase luni. Noua creștere de 12%, care se adaugă celei de 11% de la jumătatea anului, va duce la o creștere totală de 22,5% a salariului minim pe economie începând de anul viitor.