Intră în vigoare de la 1 ianuarie! Decizia momentului pentru toți angajații. Se aplică în toată România
De anul viitor, românii vor beneficia de noi drepturi, acestea fiind trecute deja în Codul Muncii, după ce, la finalul lunii octombrie 2022, a intrat în vigoare Legea 283/2022. Această lege a modificat destul de mult Codul Muncii, aducând mai multe beneficii pentru angajații din România.
În rândurile următoare vor fi prezentate zece noi drepturi de care vor beneficia românii de anul viitor, iar primul pe listă este dreptul de a fi alături de familie în situații neprevăzute. Angajații vor avea dreptul să lipsească de la muncă zece zile plătite pentru urgențele familiale. Aceste zile vor fi recuperate ulterior, de comun acord cu angajatorul, în timp ce numărul total al zilelor de concediu de odihnă nu este afectat.
Un al doilea drept este cel de a cere concediul pentru îngrijirea unei persoane apropiate care suferă de o boală gravă. Acest concediu poartă numele de concediu de îngrijitor, însă momentan nu este aplicabil deoarece nu au fost oficializate normele de aplicare. Concediul acesta ar urma să fie de cinci zile lucrătoare pe an.
În Codul Muncii se mai arată că românii au dreptul de a primi mai multe informații înainte de a lua o decizie cu privire la angajare sau la schimbarea postului. În informare trebuie să fie trecute, pe lângă informațiile despre contractul individual de muncă, și informații cu privire la contractul colectiv de muncă, procedurile privind semnăturile electronice și dreptul și condițiile privind informarea profesională oferită de angajator.
De asemenea, angajații români vor avea dreptul de a afla mai multe detalii privind activitatea sa din contractul individual de muncă. Legea 283 a venit cu noi prevederi în acest sens și arată:
- dacă munca este fără loc fix și se desfășoară în mai multe locuri, trebuie precizat dacă deplasarea este asigurată sau decontată de angajator
- metoda de plată a salariului
- condițiile de efectuare și de compensare/plată a orelor suplimentare și, dacă e cazul, cum e organizată munca în schimburi
- condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia
- precizarea avantajelor acordate pe lângă salariu (asigurări medicale private, contribuții la pensia facultativă/ocupațională, vouchere etc.)
- dacă activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, va trebui indicată și țara (sau țările), pe lângă durata perioadei de muncă
Mai vorbim și despre dreptul de a nu fi supus unei perioade de probă, dacă angajatul semnează un contract de muncă asemănător cu anteriorul în cadrul aceluiași angajator.
Codul Muncii mai vine cu o serie de drepturi pentru angajați, începând de anul viitor
Seria drepturilor pentru angajați continuă, și aici vorbim despre dreptul de a primi, în scris, detalii despre beneficiile extrasalariale pe care un angajat român le primește.
De asemenea, angajații de la noi din țară vor avea dreptul de a cere trecerea pe un post vacant mai favorabil, însă actul normativ nu definește ce înseamnă condiții favorabile, ala că acest aspect rămâne la latitudinea salariatului.
Codul Muncii prevede și dreptul de a cere un program de muncă individualizat, iar aici poate fi vorba de telemuncă sau de reducerea programului de muncă. Dreptul acesta poate fi exercitat și de cei care cer concediul de îngrijitor.
Mai mult, vorbim și despre dreptul de anu fi concediat pentru cererea drepturilor noi din Codul Muncii și despre dreptul de a fi informat despre politica de formare profesională a angajatorului.