Veste momentului despre contribuțiile sociale! Ministerul Muncii a propus majorarea salariului minim brut la nivel național, însă o creștere în acest sens ar determina majorarea și contribuțiilor sociale. Cât vom plăti pentru contribuții, dacă salariul minim brut pe țară va fi de 3.000 de lei?
Veste momentului despre contribuțiile sociale! Câți bani vom plăti? Se întâmplă anul viitor
Salariul minim brut la nivel național va fi de 3.000 de lei, este propunerea Ministerului Muncii, instituția care a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre prin care veniturile românilor vor fi majorate. Amintim că salariul minim brut la nivel național este în prezent 2.550 de lei.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, arată proiectul publicat pe site-ul oficial al Ministerului Muncii.
Salariul minim brut actual la nivel național este stabilit pentru un program de lucru de 167,333 de ore, în medie lunar în 2022. Reprezintă, astfel, 15,239 lei/oră.
Majorarea salariului va crește puterea de cumpărare
Ministerul Muncii este de părere că majorarea salariului minim brut va avea efecte pozitive asupra puterii ce cumpărare din România. La momentul actual, 16,27 % din numărul total de salariați activi beneficiază de salariu minim brut ( 856.830 de salariați), în timp ce la nivel național există 5.265.252 de români care muncesc.
„Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Documentul arată că majorarea salariului minim brut la nivel național va avea impact și asupra creșterii consumului, având influențe și asupra importului bunurilor de consum.
Nu în ultimul rând, majorarea acestui venit poate avea efecte pozitive și în ceea ce privește ocuparea posturilor din sectoarele în care există cerere de forță de muncă.
Taxe mai mari de plată pentru persoanele fizice
O majorare a salariului, aduce după sine creșterea contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice care trebuie să le plătească statului.
La ora actuală, contribuția pentru sănătate este de 255 de lei lunar, însă aceasta va crește la 300 de lei lunar.
Contribuția pentru pensii se majorează și ea – acum plătim 637,5 lei lunar, dar va ajunge la 700 de lei lunar.
Per total, într-un an, o persoană plătește contribuții de sănătate de 3.600 de lei și pentru pensii de 9.000 de lei.
Creșterea salariului minim brut la nivel național are efecte în mai multe sectoare, influențând mai multe drepturi și obligații precum:
- modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3)
- modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151)
- majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b);art.180)
- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. (Legea 227/2015 – art.69(3)
- modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98)