Guvernul britanic a anunţat modificarea temporară a condiţiilor de obţinere a vizei de muncă în domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health and Care Worker Visa) incluzând personalul de îngrijire socială a adulţilor: lucrători îngrijitori (care workers), asistenţi îngrijitori (care assistants) şi îngrijitori la domiciliu (home care workers) în Lista ocupaţiilor deficitare, ceea ce prevede posibilitatea angajării cu un salariu minim anual de 20.480 GBP, informează vineri Ambasada României la Londra pe site şi pe pagina sa de Facebook.
Măsura cu caracter temporar va intra în vigoare la începutul anului 2022 pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.
Informaţii suplimentare, inclusiv despre condiţiile de eligibilitate pentru viza în domeniul sănătăţii şi îngrijirii, sunt disponibile pe site-ul Guvernului britanic care poate fi accesat AICI și AICI.
De asemenea, autorităţile de la Londra au anunţat extinderea schemei vizelor pentru lucrătorii sezonieri până la sfârşitul anului 2024, pentru a permite lucrătorilor străini să sosească în Regatul Unit o perioadă de până la 6 luni, pentru a desfăşura activităţi lucrative atât în sectorul culturilor horticole comestibile (fructe, legume) cât şi al celor ornamentale (flori), după cum mai arată site-ul Guvernului din Marea Britanie.
Un an de la Brexit
Pe 31 ianuarie 2020 Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, că a încetat să mai fie reprezentat în instituţiile acesteia şi să ia parte la deciziile europene. Dar la 1 ianuarie 2021 s-a produs „adevăratul Brexit”, la sfârşitul unei perioade de tranziţie în care legislaţiile europene continuau să se aplice în Regatul Unit, care rămânea temporar în uniunea vamală şi piaţa internă europeană.
De la începutul anului, Regatul Unit a devenit „cu totul” un stat terţ. În cele 11 luni care au trecut, britanicii au început să simtă impactul alegerilor făcute de guvernele conduse de Theresa May apoi de Boris Johnson, aprobate de Parlamentul de la Westminster: o ieşire din Uniunea Europeană sub formă de ruptură netă.
Regatul Unit a trebuit să facă faţă unor probleme de aprovizionare şi de penurie de mână de lucru, potrivit unei analize realizate de La Libre Belgique. Puterea comercială britanică a avut de suferit de pe urma fatalei combinaţii pandemie-ieşirea din UE. „Global Britain” încă încearcă să facă noi alianţe în lume. Pescarii britanici constată că situaţia lor nu este mai bună, ci uneori chiar mai rea decat atunci când ţara lor era membră a Uniunii. Problema pusă de frontiera nord-irlandeză se presupunea că a fost reglementată de protocolul inclus în acordul de retragere. Trebuie constatat că nu este aşa şi că Londra încearcă să renegocieze ce a semnat şi aprobat.