Vești proaste pentru românii din întreaga țară! Ȋncepând din 2023, vor plăti impozite mai mari.

Aceste impozite ar putea crește în România cu până la 50% de la 1 ianuarie

Mai exact, este vorba despre modificarea mecanismului de taxare a proprietăților, astfel că românii vor ajunge să plătească impozite pe proprietăți și cu 50% mai mari.

La început, proiectul prevedea că impozitele vor fi calculate diferit, în funcție de valoarea imobilului. Totuși, primăriile nu au avut timp să implementeze totul din punct de vedere tehnic, astfel că s-a revenit la vechea formulă, a explicat premierul Nicolae Ciucă. Diferența este că a fost majorată baza de impozitare cu 50%.

S-a ajuns la un acord în coaliția de guvernare pe această temă, însă acum totul trebuie să treacă și de votul Parlamentului, mai întâi în Senat și apoi la Camera Deputaților.

Totul ar urma să se aplice începând cu 1 ianuarie 2023, atunci când baza de impozitare pentru apartamente, case ori terenuri ar putea crește cu 50%. Formula de calcul nu va fi însă modificată.

Ținându-se cont de materialele de construcție, de zonă și de alte aspecte ce țin de clădire, se stabilește o valoare impozabilă pentru fiecare locuință, la care se aplică o cotă care diferă de la un oraș la altul.

Ce impozite vor plăti, din 2023, locuitorii din București sau din Sibiu?

Ca exemplu, impozitul plătit de un bucureștean care deține un apartament de 65 mp într-o zonă centrală din Sectorul 4 este, în 2022, de 233 de lei. După creșterea valorii impozibile cu 50%, impozitul pentru anul 2023 va urca la aproape 350 de lei. Asta în condițiile în care nu se modifică și cota de impozitare de 0,1%, relatează stirileprotv.ro.

Această cotă de impozitare este mai mică în Sibiu, spre exemplu, de 0,08%. Ȋn acest oraș, pentru un apartament tot de 65 mp într-o zonă centrală, impozitul va fi de 217 lei, de la 145 de lei în prezent.

„Dacă primăriile mențin cotele de impozitare, practic impozitul pe care persoanele fizice o să îl plătească pe rezidențial va crește cu 50%.

Sigur că dacă primăriile doresc să atenueze această creștere, atunci ar însemna practic să diminueze cotele de impozitare, acele procente care se aplică bazei de impozitare”, a declarat Ioan Bercu, director firmă de evaluatori.

„Acum două luni a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța care își propunea ca vilele milionarilor să fie impozitate la valoarea lor reală de piață, iar taxele plătite către primării să fie proporționale cu valoarea locuințelor. Ministerul de Finanțe a găsit o cale mult mai simplă, aș spune eu dureros de adevărată. Pentru toată țara s-a majorat baza de calcul”, adaugă și consultantul fiscal Adrian Bența.

Sumele obținut în plus vor ajunge la bugetele primăriilor. Românii care-și plătesc impozitele până la sfârșitul lunii martie vor primi, ca și în prezent, o reducere de 10%.