În prezent, aproximativ 6,2 milioane de angajați germani lucrează pe oră pe mai puțin de 12 euro, însă de pe 1 octombrie 2022, salariul minin va crește cu aproape 15%. Amintim faptul că salariul minim a fost introdus în Germania în 2015, la insistenţele social-democraţilor de centru-stânga ai lui Olaf Scholz, care la acea vreme erau parteneri minori în Guvernul Angelei Merkel.
Inițial, salariul minim era de 8,50 euro pe oră. O comisie care supervizează astfel de creşteri salariale şi care include reprezentanţi ai sindicatelor şi ai angajatorilor a aprobat ulterior o majorare la 9,82 euro pe oră.
Salariul minim din Germania va crește de pe 1 iulie
De pe 1 iulie 2022, salariul minim va creşte la 10,45 euro pe oră, înainte de a ajunge la 12 euro pe oră în octombrie. Comisia din Germania va continua să facă revizuiri.
Olaf Scholz a susţinut anterior o creştere salarială la 12 euro şi a făcut din aceasta un punct cheie al campaniei sale electorale de anul trecut, susținând ferm că este o chestiune de corectitudine şi respect față de cetățenii germani.
Peste un milion de români lucrează în Germania
Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a declarat faptul că aproximativ 870.000 – 880.000 de lucrători permanenţi şi în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri români sunt în Germania.
„În Germania vorbim de circa 870-880.000 de lucrători permanenţi şi în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri. Iată că este un număr foarte mare şi considerăm ca lucrătorii români în Germania, şi nu numai în Germania, în Europa, fac cinste ţării noastre contribuind direct la PIB-ul ţărilor respective”, a afirmat Marius Budăi.
De asemenea, acesta a mai transmis, în privința lucrătorilor români din Germania, că este atent urmărită menţionând, totodată, cele mai frecvente probleme cu care aceştia se confruntă. Marius Budăi a mai vorbit de constanta monitorizare pe care o efectuează asupra situației din Germania.
„Monitorizăm constant tot ceea ce se întâmplă acolo: avem consulate, avem Ambasadă, avem ataşat de muncă în Ministerul Muncii şi, pentru că am vorbit de ataşat, vreau să vă prezint că astăzi sunt însoţit din partea Ministerului Muncii de domnul secretar de stat, Cristian Vasilcoiu, de reprezentanţi ai Casei Naţionale de Pensii, de reprezentanţi ai Inspecţiei Muncii şi de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, colegi cu care lucrez şi împreună creăm acele politici şi acele acţiuni, să încercăm să venim în sprijinul cetăţenilor români care lucrează în Uniunea Europeană, dar şi care îşi doresc să se întoarcă în România. Monitorizăm constant situaţia lucrătorilor români din Republica Federală Germană şi avem informări transmise de către ataşatul nostru de muncă”, a mai spus Marius Budăi.