De la 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Astfel, se va extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta o serie de proceduri medicale, cum ar fi mamografia, RMN-ul de șolduri, detartrajul sau periajul profesional.

CNAS va deconta mai multe servicii medicale

În asistenţa medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat – detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu. Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT.

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Mai mult, se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold – articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body; limfoscintigrafie planară.

De asemenea, se introduc noi activităţi de transport sanitar neasistat.

Noi programe de sănătate de la 1 iunie

Este vorba despre Programul naţional de endometrioză și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră.

„Începând cu data de 1 iunie 2023 se facilitează accesul pacienţilor oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigaţiile PET – CT, prin eliminarea necesităţii aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigaţii.

Tot de la aceeaşi dată se implementează un nou program de sănătate, Programul naţional de endometrioză, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, precum şi Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienţilor cu afecţiunea respectivă la tratament medicamentos”, a transmis CNAS.

De asemenea, aceeaşi hotărâre prevede și că, începând cu data de 1 iulie 2023, se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la iniţierea tratamentului, cât şi la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.