Apar noi schimbări majore de la 1 iulie în România! Schimbarea vizează achiziționarea biletor de tren. În prezent, un nou proiect de ordin se află în dezbatere publică la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI).
De la 1 iulie, biletele de tren vor putea fi plătite prin SMS
Noul proiect de ordin de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune reglementarea plății biletelor de tren prin SMS.
Prețul biletelor de tren achitate prin SMS, oferite de operatorii de comunicații mobile, vor putea fi stabilite de operatorii de transport feroviar public de călători și în moneda euro, fiind achitate la cursul băncii cu care colaborează operatorul de transport feroviar public de călători.
Pe scurt, tarifele stabilite de autoritățile române pot fi depășite DOAR pentru a acoperi sumele rezultate din conversia valutară a prețului biletelor de tren și costul serviciilor SMS. În prezent, bilete de tren pot fi cumpărate direct de la ghișeele gării sau online, de pe site-ul oficial CFR Călători.
Toate măsurile cuprinse în noul proiect de ordin al Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) vor intra în vigoare de la 1 iulie 2022, însă trebuie adoptat de MTI și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
Reamintim faptul că, tot de la 1 iulie 2022, oamenii vor beneficia de o alocație de hrană, sub forma tichetelor de masă pe suport electronic, potrivit Ministerului Sănătății.
Intră în vigoare de la 1 iulie
Guvernul României a aprobat, joi, la propunerea oficială a Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, o serie de măsuri noi privind asigurarea asistenței medicale începând cu aprilie întrucât acum expiră valabilitatea unor documente medicale.
„Evaluarea și tratarea pacienților confirmați cu COVID-19 continuă în cadrul centrelor organizate în spitalele, unde pacienții vor beneficia de servicii medicale în regim de spitalizare de zi, suportate din fondurile aferente asistenței medicale spitalicești și decontate prin tarif pe serviciu medical-caz.
Activitatea de monitorizare a stării de sănătate a persoanelor care au avut un rezultat pozitiv la testul efectuat pentru detecția virusului SARS-CoV-2 se realizează de către medicii de familie aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate”, a informat Ministerul Sănătății.
„Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva COVID 19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară, în cadrul programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății.
Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport electronic, care se achiziționează de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și se distribuie centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie, ambulatoriilor de specialitate sau autorităților publice locale”, a completat Ministerul Sănătății.