Vestea momentului pentru românii care vor să își achiziționeze o nouă mașină. Începe Programul Rabla 2 în doar câteva luni. Anunțul a fost făcut de Emil Boc. Ce trebuie să știe cei interesați?
Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, vine cu vești bune pentru românii care au în plan să își achiziționeze o nouă mașină. Potrivit acestuia, în urma discuțiilor purtate cu ministrul Mediului, începând cu data de 1 iulie, programul Rabla 2 va intra în vigoare.
Astfel, cei care au mașini mai vechi e 15 le vor putea preda administrațiilor locale și vor putea primi sume care încep de la 3.000 de lei, scopul fiind eliminarea acestora și oportunitatea de a face loc unor mașini nepoluante.
„Am discutat cu ministrul Mediului ca de la 1 iulie să intre în vigoare programul ‘Rabla 2’ (…). Suceava are deja un proiect pilot, Sfântu Gheorghe, de asemenea, îl derulează. În ce constă? Maşinile mai vechi de 15 ani să poată fi predate administraţiilor locale (…), vor primi pentru acea maşină mai veche de 15 ani 3.000 de lei. 1.500 de lei pune primăria, 1.500 de lei pune Agenţia Fondului de Mediu, prin Ministerul Mediului.
Câți bani pot primi cei intersați?
Prin acest program mai luăm o grămadă de rable de pe domeniul public al oraşelor noastre şi facem loc maşinilor noi, nepoluante, verzi”, a spus Emil Boc după Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România.
În cadrul acelorlași declarații făcute, Emil Boc a mai adăugat și că participanţii la reuniune au discutat despre creşterea preţului la materiale în contractele pe care autorităţile publice le au în derulare, din cauza războiului din Ucraina.
Potrivit acestuia, prețurile materialelor au crescut chiar și cu 40%, iar acest lucru este o problemă destul de importantă. În acest sens, este nevoie de un set de măsuri concrete, a mai spus acesta.
Val de scumpiri în rândul materialelor
„Au crescut preţurile la materiale – uneori cu 10%, alteori cu 40%, cu 20% – şi nu numai la materiale, ci şi la activităţile conexe – transport şi aşa mai departe, iar această povară pune în pericol derularea proiectelor de investiţii din România. Am primit asigurare de la ministrul Dezvoltării că această ordonanţă este în pregătire şi va intra în circuitul de aprobare foarte repede, astfel încât să nu blocăm investiţiile publice din România.
Cerem doar urgentarea aprobării acestui act normativ, care să salveze locuri de muncă şi investiţiile din România”, a adăugat Emil Boc.