Salariu minim de 3.000 de lei pentru acești angajați! Vestea venită azi, 13 aprilie. Cine va beneficia de bani
Concret, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că Parlamentul a adoptat, miercuri, legea prin care angajații din domeniul agriculturii și industriei alimentare vor beneficia de facilități fiscale, asemănătoare cu cele din domeniul construcțiilor.
Ministerul arată că perioadele lucrate în cadrul acestui sector vor fi considerate stagiu de cotizare pentru stabilirea indemnizației de șomaj și pentru cea de incapacitate temporară de muncă.
”În toate întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii fermierilor şi operatorilor din industria alimentară, păstrarea forţei de muncă specializate a reprezentat de fiecare dată un punct central al dialogului. Prin adoptarea acestui act normativ, iniţiat împreună cu colegii mei parlamentari, venim cu soluţiile aşteptate de cei care activează în aceste domenii vitale pentru securitatea alimentară a României”, informează Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Ce prevede legea adoptată de Parlament
Legea adoptată miercuri de Parlamente modifică și completează OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.
Potrivit acestei legi, românii care lucrează în sectorul agricol și industriei alimentare vor fi scutiți de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10 procente. De asemenea, ei nu vor avea o scutire de la plata impozitului pentru contribuțiile la asigurările sociale de sănătate, în timp ce cota contribuției de asigurări sociale este redusă cu 3,75%.
Legea arată că salariul de bază minim brut pe țară va fi de minim 3.000 de lei lunar, în care nu sunt incluse indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. Salariul acesta este pentru un program de lucru în medie de 167 de ore pe lună.
Nu în ultimul rând, angajații vor beneficia de drepturile acordate de sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă şi boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru şomaj, inclusiv de concediu şi indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuţiei asiguratorii pentru muncă.