Prezent la ședința de Guvern de joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a arătat stadiul discuțiilor purtate cu fermierii, procesatorii și retailerii privind prețul laptelui pe următoarele 6 luni.
„Nu este normal ca laptele să iasă de pe poarta fermierilor cu prețul de 2 lei și să ajungă la consumatori cu prețul de 10 lei pe litru”, a spus Petre Daea în preambulul prezentării sale privind demersurile legate de ieftinirea laptelui în perioada următoare.
El a afirmat că a discutat cu procesatorii și cu retailerii, cerându-le să găsească soluții pentru reducerea prețului laptelui pe o perioadă de 6 luni.
„Procesatorii vor reduce prețul cu 10% și tot cu 10% vor reduce prețul și retailerii”, a spus ministrul. În completare, premierul Nicolae Ciucă a amintit că a lăsat în sarcina Consiliului Concurenței să aplice măsurile de la data de 1 mai.
Se reduce prețul pentru 6 luni
La 12 aprilie, în urma consultărilor, Guvernul, reprezentanții procesatorilor și ai rețelei marilor magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum pe o perioada de șase luni.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a continuat consultările cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, de procesatori și ai rețelei marilor magazine.
„La nivelul Guvernului și al autorităților statului am făcut în aceste zile propria analiză și avem soluții pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor și pentru a ajuta piața laptelui, cu tradiție în România.
Este important să optimizăm funcționarea întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toți cetățenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
Ajutoare financiare în două etape
Prim-ministrul și ministrul Agriculturii au prezentat măsurile de sprijin identificate la nivelul Guvernului. Astfel, pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape.
Primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023.
Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023.
Guvernul va pune în acord cu realitățile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune așezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina.
De asemenea, pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătățită și adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului.