Restricții temporare pe aeroporturile din UE
Începând cu data de 1 septembrie 2024, pasagerii care călătoresc de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj și de pe toate aeroporturile membre UE vor fi supuși unor restricții temporare în ceea ce privește transportul lichidelor în bagajele de mână.
Aceste măsuri vin ca urmare a Deciziei Comisiei Europene 2024/2109 și a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2024/2108, care modifică Regulamentul (UE) 2015/1998 privind securitatea aeronautică.
Conform noilor reguli, capacitatea maximă permisă a recipientelor individuale pentru lichide, aerosoli și geluri (LAG-uri) va fi limitată temporar la 100 ml. Restricțiile se aplică tuturor aeroporturilor care folosesc echipamente de detecție a explozibililor în bagajele de mână (EDSCB) standard C3.
Lichidele din bagajul de mână (aerosoli, băuturi, pastă de dinți, creme și geluri de uz cosmetic etc.) trebuie să fie transportate în recipiente de maxim 100 ml, ambalate într-o pungă transparentă din plastic cu capacitatea de maxim 1 l. Recipientele cu o capacitate mai mare de 100 ml trebuie transportate în bagajul de cală, se arată pe site-ul UE.
Care este motivul acestor restricții
Impunerea acestor restricții temporare este determinată de necesitatea revizuirii unor configurații tehnice la echipamentele de securitate standard C3 pentru îmbunătățirea performanțelor acestora. Echipamentele de standard C3, care au primit „marca UE” sau „marca UE în curs de aprobare” înainte de 1 august 2024, pot fi utilizate doar pentru controlul de securitate al LAG-urilor cu o limită de volum maxim de 100 ml per recipient.
Pasagerii care călătoresc de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj vor trebui să respecte aceste restricții și să transporte în bagajul de mână recipiente de lichide, aerosoli și geluri care nu depășesc 100 ml. Aeroportul și companiile aeriene vor informa pasagerii despre aceste condiții de călătorie pentru a evita situațiile neplăcute.
Comisia Europeană, împreună cu statele membre UE și reprezentanții Conferinței Europene a Aviației Civile, colaborează pentru a identifica soluții care să rectifice problemele identificate și să elimine restricțiile impuse. Această colaborare strânsă este esențială pentru a asigura siguranța și confortul pasagerilor pe termen lung.