Purtătorul de cuvânt al Guvernului a susținut un briefing de presă în care a precizat că discuțiile privind legea salarizării vor fi purtate cu celeritate în Parlamentul României. Acest lucru se va întâmpla de la data de 1 septembrie, atunci când Parlamentul își va relua activitatea.
„Atât din perspectiva poziție în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră. Aceste demersuri, aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate, pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 1 ianuarie 2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă, deja, obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării”, a precizat acesta, joi seara.
Drepturi care vor intra în vigoare de la 1 septembrie
De asemenea, Dan Cărbunaru a ținut să reamintească despre noile drepturi care vor intra în vigoare de la începutul lunii septembrie în ceea ce privește legile educației.
„Între timp, însă, aș vrea să vă prezint o serie întreagă de noi drepturi pe care legile educației, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce atât pentru cei care lucrează în învățământul preuniversitar, cât și pentru cei care lucrează în învățământul universitar. Cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe țară.
Repet, sunt măsuri care intră în vigoare de la 1 septembrie. Vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învățământ din bugetul de stat și nu de la primării, tocmai pentru a elimina potențialele blocaje sau întârzieri. Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare și de instruire practică atunci când există o vechime în învățământ de peste 15 ani și gradul didactic unu, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului.
La încetarea contractului de muncă, în semn de respect, recunoștință, față de personalul didactic care se pensionează va fi acordată o primă care este echivalentul a două salarii de bază. Pentru directorii unităților de învățământ și pentru inspectori, având în vedere, pe de o parte, responsabilitățile pe care le au, dar și volumul de muncă pe care și l-a asumat va fi acordat concediu de odihnă suplimentar în conformitate cu contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector, de negociere colectivă învățământ preuniversitar.
Totodată, cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învățământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.
În acest context, aș vrea să vă reamintesc faptul că efortul bugetar național care în bugetele ultimilor doi ani, 2022 și 2023, au cumulat suplimentarea finanțărilor alocate din fondurile guvernamentale de 8 miliarde de lei”, mai spune acesta.
Investițiile în sistemul educațional sunt dublate
Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că „sunt dublate de investiții masive în sistemul educațional, în valoare de 3,6 miliarde de euro, din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, generând un amplu program de modernizare, reconstrucție și dotare pentru întreg sistemul educațional, de la cele 10.000 de laboratoare noi sau cu dotări de ultimă generație, până la ridicarea sau reabilitarea școlilor și celorlalte sedii unde se derulează activități educaționale.
Totodată, de la 1 septembrie intră, practic, în acțiune Programul național de stimulare a excelenței didactice, în acest sens înființându-se un fond de premiere pentru activitatea suplimentară, aflat la dispoziția directorului unității de învățământ și care astfel va putea crește autonomia școlilor în a recunoaște meritele celor performanți. Aș vrea să vă spun câteva lucruri și despre ceea ce se întâmplă în învățământul superior”.
Universitățile vor putea majora salariile de bază tot de la începutul lunii septembrie
Dan Cărbunaru a mai spus că, de la începutul lunii septembrie, universitățile vor putea majora salariile de bază în funcție de specificul activității deșfăsurate de profesori, dar și de performanța acestuia.
„Tot de la 1 septembrie anul acesta, universitățile vor putea majora salariile de bază în funcție de specificul activității desfășurate de profesori și de performanța acestuia. Participarea în comisii specifice derulării activităților din cadrul departamentului, școlii doctorale, facultății sau universității va fi inclusă în norma didactică. Cadrele didactice și de cercetare care se pensionează vor primi în plus din bugetul Ministerului Educației două salarii raportate la ultimul salariu de bază, iar comisiile consultative naționale ale Ministerului Educației vor putea avea în componența lor și câte un membru al federației sindicale reprezentative din învățământul superior de stat, cu cei mai mulți membri.
Am prezentat acest set de măsuri pentru a avea o viziune de ansamblu asupra lucrurilor care urmează să se întâmple în România în raport cu așteptările care există în societate și în mod particular în interiorul sistemului educațional, pentru a înțelege că Guvernul tratează cu maximă responsabilitate, atenție și respect rolul pe care educația trebuie să-l joace într-o societate și faptul că există foarte multe decalaje acumulate în ultimii zeci de ani, care trebuie să-și regăsească într-un mod sustenabil și cât mai rapid rezolvarea.
Acesta este sensul în care măsurile pe care Guvernul le-a implementat, finanțările pe care le-a identificat, disponibilitatea de a găsi resurse pentru a suplimenta aceste disponibilități, se înscriu într-un demers menit să deblocheze nu doar rezultatul acestui dialog, ci și modul în care, în acest moment, am ajuns să asistăm…”, a mai spus Dan Cărbunaru joi seara.