Intră în vigoare de la 31 martie. Noi reguli pentru părinții care au copii. Devine obligatoriu

SPAȚIUL SCHENGEN

SURSA FOTO: ARQ

Odată cu intrarea parțială în Schengen, românii care călătoresc în străinătate, în celelalte state membre, au o serie de beneficii. Despre ce este vorba mai exact?

Se elimină controalele la frontierele aeriene și maritime

Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene a decis eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România începând cu 31 martie 2024, marcând un moment istoric pentru cele două țări. Decizia vine după ce Austria, ultima țară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, și-a retras veto-ul.

Astfel, cetățenii care călătoresc între cele două țări și celelalte state membre ale spațiului Schengen nu vor mai fi supuși controalelor la frontierele aeriene și maritime interne începând cu această dată. Această decizie coincide cu modificarea programului de iarnă/vară stabilit de Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA).

Prin Decizia (UE) 2024/210 a Consiliului din 30 decembrie 2023, s-a stabilit aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. Astfel, aderarea parțială a celor două țări la Spațiul Schengen aerian și maritim a fost oficializată.

Air Schengen și călătoriile minorilor

Pentru cetățenii români, intrarea în Schengen pe cale aeriană, Air Schengen, aduce o serie de beneficii semnificative pentru cei care călătoresc cu avionul. Aceștia nu mai sunt supuși controalelor de frontieră la călătoriile către cele 28 de state membre, inclusiv Bulgaria.

Documentele de identitate sunt încă necesare, dar nu mai trebuie prezentate la controalele de frontieră. Cu toate acestea, polițiștii vor efectua verificări de identitate în mod aleatoriu pentru prevenirea faptelor ilegale.

La 24 martie 2024, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), Cornel Laurian Stoica, a reiterat, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, că începând din 31 martie, cetăţenii români care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu vor mai efectua controlul de frontieră pe aeroporturi, însă poliţiştii de frontieră vor rămâne în incinta aeroporturilor şi vor face verificări inopinate în cazurile de suspiciune privind posibile fapte ilegale.

„Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen. De la această dată, controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră.

Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară”, a mai afirmat inspectorul general, Cornel Laurian Stoica.

De asemenea, în cazul minorilor care călătoresc în afara țării, nu mai sunt supuși controlului de frontieră, dar însoțitorii lor trebuie să respecte anumite reguli. În plus, persoanele care călătoresc cu minori trebuie să aibă acordul părinților sau al reprezentantului legal.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

„În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge, de asemenea, direct către poarta de îmbarcare. Aceştia nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent (…) Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară. Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”, a evidenţiat şeful Poliţiei de frontieră.

Sea Schengen și vizele Schengen

Odată cu intrarea în Schengen cu frontierele maritime, o călătorie pe mare va putea fi comparată cu una din interiorul ţării. Controalele nu se elimină total, dar se simplifică. Asta nu înseamnă că nu sunt în continuare controale vamale sau controale fiscale şi aşa mai departe, a explicat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

În plus, tot de la 31 martie, autorităţile române vor elibera vize Schengen. Acestea vor permite titularilor să călătorească în spaţiul Schengen, pentru şederi care nu depăşesc o perioadă de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

Vizele de scurtă şedere eliberate de către autorităţile române înainte de data de 31 martie 2024, vor continua să fie valabile până la data expirării, dar numai pentru teritoriul României şi în condiţiile stabilite de prevederile Deciziei nr. 565/2014/UE.